Пощенска банка подписа първата си кредитна линия с ЕИБ

1306
Пощенска банка подписа първата си кредитна линия с ЕИБ

Асен Ягодин, изпълнителен директор на Юробанк И Еф Джи България и Кормак Мърфи, ръководител дирекция „Румъния, България, Кипър" на Европейската инвестиционна банка (ЕИБ), подписаха преди минути договор за кредитна линия за 50 млн. евро.

Кредитната линия е предназначена за финансиране на инвестиционни проекти и за оборотен капитал на малки и средни предприятия. Това е първата кредитна линия, договорена от българската банка с ЕИБ.

„Целта ни е да отпускаме кредити при облекчени условия, с 50 базисни точки под аналогични кредити на пазара", заяви Асен Ягодин. „С тези средства ще могат да се финансират всички сегменти от икономиката, с изключение на дейностите със специална продукция".

Кредитната линия ще бъде насочена изцяло към финансиране на нови проекти, като мениджърът не вижда причина средствата да бъдат използвани за рефинансиране на стари задължения.

Предвид широкия кръг на предприятията, които попадат в графата малък и среден бизнес, финансирането ще варира в широки граници - между 40 хил. и 25 млн. евро. „Смятаме, че чрез кредитната линия ще отговорим на търсенето от страна на наши и бъдещи клиенти на банката", заяви Ягодин.

Средствата ще се отпускат при минимален срок за погасяване от 2 години, като таванът ще е до 12 години.

„Трудно ще ми е да Ви дам някава цифра като бенчмарк. Лихвите ще зависят от сегмента на кредитополучателя и срочността на съответното финансиране, както и от финансовите показатели на бенефициента. Мога само да кажа, че цената на ресурса ще е под тази за финансиране на аналогични проекти на пазара", коментира Асен Ягодин.

Сн.: Асен Ягодин, изпълнителен директор на Юробанк И Еф Джи България и Кормак Мърфи, ръководител дирекция „Румъния, България, Кипър" на Европейската инвестиционна банка (Profit.bg)

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Коментари

Krasi
# 0
21:10 | 22 October 2009
Tudno mu e da kage---hahaha gluposti--parite shte otidat za da se prowizirat loshite krediti na Poshtata. Toja chowek ne razbira ot krediti----nikoga ne e bil krediten inspektor naprawo e naznachen za schef Bankite prikljuchiha za perod za 5 godini pone.
Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg