Приеха закона за студентското кредитиране

581
Приеха закона за студентското кредитиране

Студентите и докторантите, които учат редовно, не са прекъсвали обучението си и са на възраст до 35 години могат да кандидатстват за студентски кредит. Това предвижда приетият на второ четене от парламента Закон за студентското кердитиране.

Кредитът ще се отпуска за целия или част от периода на обучение и ще покрива таксите за обучение.

Освен за таксите, кредити ще могат да се отпускат и за издръжката на студента. Това ще става при раждане или осиновяване на дете по време на обучението. Кредитите ще се предоставят от банки, сключили договор с министъра на образованието.

Банките ще могат и да прекратяват договора едностранно. Предвижда се още държавата да гарантира главницата и лихвите по кредита. Предвидено е тя да плаща и непогасената част от задължението при трайна неработоспособност, смърт и раждане на второ или следващо дете в рамките на 5 години от изтичане на гратисния период.

Национален съвет начело със заместник-министър на образованието ще подпомага политиката в областта на кредитирането, предвижда още законът.

Източник: БНТ

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg