Лихвите по депозитите в България са далеч по-атрактивни от предлаганите условия зад граница, било то в САЩ, на Британските острови, в Еврозоната или в региона, например. Това показва направеното от Profit.bg кратко сравнение на лихвените проценти по срочни депозити в отделни чужди и български банки. Не е ли това достатъчен повод за привличане на така наречените "депозитни туристи"?

Целта на проучването бе да даде донякъде обяснение на феномена отлив на чужди инвестиции и нарастване на депозитите в местни банки и клонове от нерезиденти по линия на така наречените „депозитни туристи".

По последни данни на БНБ външните задължения на сектор Търговски банки възлизат на 9.01 млрд. евро (26.5% от БВП), като нарастват с 3.24 млрд. евро (56.2%) спрямо края на 2007 г.

Основен принос за увеличението на задълженията на сектора има нарастването (с 2.03 млрд. евро) на депозитите на нерезиденти в местни банки.

Ще започнем с лихвите по срочни депозити в щатски долари, предлагани от Citygroup в размер на 2.75%. От своя страна, процентът на Wells Fargo варира от 1.01% до 3.10% годишно. Лихвата на Fortis (Холандия) в евро е 4.5%, а Royal Bank of Scotland (в британски паундове) предлага вариации от 4.75 до 5.50%. Лихвата при HSBC е 3% (в британски паундове).

Едногодишен депозит в евро в румънската RBS може да ви донесе 5.25% доход за година, а в Barclays Bank - 3.20% за депозит в паиднове. Чешкото подразделение на Raiffeisen предлага лихва от 3.5%, докато в Хърватия банката предлага възможности, при които доходността на депозита може да бъде от 5.75% до 6.25% (в куни евро). Швейцарското подразделение на Raiffeisen (швейцарски франк) начислява от 2% до 2.875% лихва, в зависимост от продължителността.

БанкаДържаваВалутаГод. % по депозити



CitygroupСАЩщ.д2.75%Wells Fargo САЩ щ.д1.01-3.1%Fortis Холандия евро4.50%RBSВеликобритания паунд4.75-5.5%HSBCВеликобритания паунд3.00%



RBS Румъния евро5.25%Raiffeisen Чехияевро3.50%RaiffeisenХърватияевро5.75-6.25%Raiffeisen Швейцарияевро2-2.875%



ПИББългариялева7.5-8%ОБББългариялева7.50%

Какво се случва в България? Определено може да говорим за активна депозитна надпревара от страна на местните търговски банки и клонове за привличане на нови средства. Не една финансова институция обяви в последно време своите специални предложения.

Преди това обаче, трябва със съжаление да отбележим, че изключителната конкуренция между банките ги кара да прибягват до маркетингови трикове и оповестяване на лихвени проценти, които важат не за цяла година, а примерно - пет, или шест месеца. Това прави изключителна трудна съпоставимостта между лихвите по депозитите на различните банки.

Така например от ПИБ увеличиха лихвите по определени депозити на 8%, или 7.5%. Предложението на ОББ е 7.5% (за депозит в лева), и 5.5% в евро годишно. Промоцията на Алфа банк е от 8.1% до 9.1% в левови сметки, а в евро те варират от 6.5% до 7.00% (за 3 и 6 месечни депозити). Лихвите по депозитите на ДСК в местна и чужда валута започват от 7% до 9.5% (6 месечен). При оферта на Райфайзенбанк България лихвата достига 8.7% в лева на годишен срок.

Не бива да забравяме, че трябва да се обърне специално внимание и на условията, при които важат тези лихви, които със сигурност могат да намалят лихвените проценти за година. Като цяло обаче получената доходност в рамките на 7% изглежда далеч по-привлекателна от офертите на банките зад граница.

Няма как да пропуснем и друго едно впечатление, което ни се наби на очите при ровенето в отделните банкови сайтове. Нуждата и борбата от привличане на депозитни средства не е никъде така очебийна и открита, както в българските сайтове на кредитни институции.

Като завършек е редно да уточним две неща. На първо място, материалът не претендира да е изчерпателен или представителен, но изнесените данни за сравнения са също така достатъчно красноречиви. На второ място показахме само лихвени проценти, без да се впускаме в подробности за отделните характеристики на отделните предложения, като всеки, при желание, може сам да провери подробностите.

Екип на Profit.bg