Citigroup Inc. вчера се е съгласила да слее брокерското си подразделение Smith Barney с подразделението за управление на богатство на Morgan Stanley и се очаква да продаде още от своите активи, за да набере капитал и да изолира "токсичните" активи от останалата част от банката, информира Reuters.

Citigroup, която преди време беше най-голямата банка в света, може на 22 януари да обяви планове за формалното отказване от модела на "финансов супермаркет", одобрен от предишния главен изпълнителен директор Санфорд Уейл, който в момента не се одобрява от настоящия главен изпълнителен директор Викрам Пандит. Същия ден банката се очаква да отчете голяма загуба за четвъртото тримесечие.

Citigroup планира да приеме структурата на "добра банка, лоша банка", в която ще се свие до бизнес модел, напомнящ бившата Citicorp., според източник, близък до компанията.

Планът предвижда банката да се съредоточи върху корпоративното и инвестиционното банкиране и върху банкиране на дребно и да отдели нежеланите активи и дейности в отделна структура.

"Лошата банка" на Citigroup ще има около 600 млрд. долара активи, или близо една трета от счетоводния баланс на банка, които, в крайна сметка, биха могли да бъдат продадени или отделени.

Активите, които биха могли да бъдат продадени, включват подразделението Primerica, което продава животозастрахователни полици, договорни фондове и други финансови продукти.

Citigroup получи 25 млрд. долара от правителството през миналия октомври и още 20 млрд. долара капитал през ноември, като част от спасителен пакет.

Смесената компания с Morgan Stanley ще създаде най-голямата брокерска фирма в САЩ - Morgan Stanley Smith Barney, с по вече от 20 000 брокери и 1.7 трлн. долара активи на клиенти. Броят на брокерите ще надхвърли този на Bank of America Corp., която закупи Merrill Lynch на 1 януари.

Morgan Stanley ще заплати 2.7 млрд. долара в брой на Citigroup за 51% в новата компания, като делът й би могъл да нарасне до 100% след пет години.

Бившият главен изпълнителен директор Уейл създава Citigroup през 1998 г., когато Travelers Group Inc купува Citicorp, с надеждата да създаде единна банкова структура за потребителите и компаниите.

Той обаче така и не инвестира достатъчно в инфраструктура и технологии, за да направи така, че гигантът, развиващ дейност в над 100 страни, да работи добре.

След като избраният от Уейл негов наследник Чалрз Принс поема поста, банката затъва дълбоко в ценните книжа, обезпечени с ипотеки и други дългове, което я направи уязвима за сериозни кредитни загуби и намаления на активи с разрастването на кредитната криза по света.

Citigroup, която в момента е третата най-голяма банка по активи в САЩ, след Bank of America и JPMorgan Chase & Co, е загубила 20.3 млрд. долара за годината, приключила на 30 септември и се очаква да е загубила още няколко милиарда долара през четвъртото тримесечие, приключило на 31 декември.

Банката очаква новата компания да допринесе за 5.8 млрд. долара печалба след данъчно облагане.

Morgan Stanley ще може да увеличи дела си в новата компания до 65% след три години, до 80% след четири и до 100% след пет години.

Банките очакват да спестят до 1.1 млрд. долара разходи, или 15% от комбинираните разходи, с изключение на комисионните на брокерите.

Акциите на Citigroup се обезцениха с 5 цента, до 5.85 долара в следборсовата търговия, след като преди това затвориха сесията с ръст от 30 цента, до 5.90 долара. Книжата на Morgan Stanley загубиха 16 цента от стойността си в следборсовата търговия, до 18.70 долара, като по време на сесията бяха поскъпнали със 7 цента, до 18.86 долара за брой.

Сделката, която трябва да бъде одобрена и от страна на регулаторните органи, се очаква да бъде финализирана през третото тримесечие. Бордът на директорите ще включва представители и от двете компании.