Втората най-голяма кредитна институция във Великобритания Royal Bank of Scotland Group Plc, ще продаде нови акции на стойност 12 млрд. паунда (23.7 млрд. долара) на инвеститори, за да попълни капиталовата си база, която беше отслабена, вследствие на намаление на стойността на активи от страна на банката, предава Bloomberg.

Базираната в Единбург Royal Bank of Scotland е намалила стойността на активи за 5.9 млрд. паунда (11.66 млрд. долара) и възнамерява да намали дивидента за 2008 г., се казва в съобщение на банката днес. Бордът на директорите на банката застава зад CEO-то Фред Годуин, който е поставен под натиск от инвеститорите, като заявява, че “има пълно доверие на ръководните фигури, че ще успеят да преведат банката през настоящите предизвикателни пазарни условия''

RBS, заедно с Banco Santander SA и Fortis, плати миналата година 72 млрд. евро, предимно в брой, за закупуването на ABN Amro, което намали капиталовата й база заедно с отписванията на активи.

Банката разпродава активи и е загубила повече от една трета от пазарната си стойност от началото на финансовата криза през Август, която беше предизвикана от колапса на пазара на високорискови ипотеки в САЩ. Royal Bank of Scotland планира да издаде 11 нови акции за всеки 18 съществуващи на цена от 200 пенса за брой.

RBS в момента съкращава служители в подразделението си за корпоративни заеми, което пострада от спада на пазара за вискорискови корпоративни заеми и на срива в търсенето на ценни книжа обезпечени с ипотеки.

Снимка: ЕРА/БГНЕС