Централната банка (ЦБ) на Русия намали обема на облигациите си в американските ипотечни гиганти Fannie Mae и Freddie Mac наполовина, или от 100 млрд. на 50 млрд. долара, съобщава RБК Daily.

Експертите определят диверсификацията на портфейла на ЦБ като позитивна стъпка заради високия риск от спад на цените на тези ценни книжа.

На 1 януари 2007 г. инвестициите на банката на американския ипотечен пазар не превишаваха 38 млрд. докара, но след това тя започна активно да инвестира в облигациите на Fannie Mae и Freddie Mac, както и във федералната система за ипотечно кредитиране Federal Home Loan Banks.

Така в началото на 2008 г. обемът на инвестициите на американския ипотечен пазар се увеличи 2.5 пъти, достигайки 37% от общия обем инвестиции в ценни книжа на чуждестранни емитенти.

Руските специалисти бяха обезпокоени от такива значителни средства, вложени в книжа на губещ пазар. В средата на май депутати от Думата разкритикуваха ЦБ за начина й на инвестиране и препоръчаха изтегляне на част от инвестициите в американски ценни книжа.