Европейската централна банка (ЕЦБ) трябва "да започне да подготвя" края на извънредните мерки, които взе в подкрепа на банките от еврозоната.

Това заяви германецът Йорг Асмусен, член на управителния съвет на ЕЦБ в интервю за утрешния брой на седмичника "Цайт", цитиран от БТА.

"Моментът за оттеглянето (на ЕЦБ) зависи от развитието на финансовите пазари", посочва Асмусен пред германското издание. Йорг Асмунсен бе германският кандидат за главен икономист на ЕЦБ.

Само преди месец шефът на Бундесбанк Йенс Вайдман остро се противопостави срещу евтините кредити отпускани от ЕЦБ. Според него ЕЦБ налива прекалено много ликвидност в европейската система при меки условия.

"Ясно е, че е прекалено рано за начало, но можем да започнем внимателно да се готвим за излизането" (от тези мерки), допълва Асмусен, цитиран от АФП, която разполага с текст на интервюто му. Асмусен има предвид извънредните мерки, взети от началото на дълговата криза от ЕЦБ в подкрепа на банките от еврозоната, изразяващи се основно в гарантиране на кредити при ниски лихви. ЕЦБ е отпуснала общо 1 трилион евро от началото на дълговата криза.

Асмусен каза, че в момента няма сигнали за спекулиране с освободената политика, но предупреди, че кризата все още не е свършила. "Пазарите са станали по-спокойни в началото на тази година, но не знаем дали това спокойствие не е измамно", заяви той, добавяйки че натискът на пазара все още съществува.

Асмусен каза, че е грешно да се смята, че нищо не се случва, тъй като например Португалия е редуцирала значително фискалния си дефицит и е намалила значително нивото на заплащане. Междувременно опасността от кредитна криза е предотвратена и има индикации, че средствата постепенно достигат до реалната икономика.