„Общинска банка е работила изцяло в интерес на миноритарния акционер Христо Ковачки и е била умишлено ощетявана, като с парите бизнесменът е финансирал дори партията си „Лидер”.

Кредити са раздавани без никакъв анализ на риска, получавани са от подставени лица, които след това са ги предавали на други.

Служители на банката системно са надвишавали правомощията си и всички тези нарушения умело са прикривани, за да бъдат лъгани както мажоритарният акционер Столична община, така и надзорът в БНБ“.

Това са само част от констатациите на извънредната проверка, която Столичният общински съвет поръча на Надзорния съвет на Общинска банка в края на миналата година, съобщават от банковата институция.

„Проверката обхваща периода 01.01.2010 до края на месец октомври 2011 г. Докладът анализира 43% от общия корпоративен портфейл на банката”, заяви Орлин Алексиев, представител на основния акционер.

„Най-сериозните проблеми на Общинска банка са били свързани с кредитната политика и управлението на кредитния риск и се отнасят до основната дейност на банката. Тези порочни практики са вече минало, банката е стабилна и ликвидна. Понастоящем заедно с новото ръководство имаме ясна програма и цели, които да разширят нейната дейност и да увеличат доходността на банката”, допълни още Алексиев.

От проверката става ясно още, че свързаните с Ковачки фирми, които са получавали кредити от банката, са над 20. В документацията на банката тази свързаност не е била изрично посочвана. Това рязко нарушава разпоредбите на Наредба 7 на БНБ.

От БНБ са констатирали лошо управление още през 2007 година, когато Общинска банка е поставена под особено наблюдение. Въпреки това през следващите 5 години мениджмънтът системно е нарушавал правилата и умело е прикривал злоупотребите.

По думите на Алексиев проверката констатира, че банката е придобивала активи на особено високи цени, като най-значимите сделки са ставали с миноритарния акционер. По този начин директно е източвана банката. В нарушения на закона големи суми по кредити са усвоявани на каса, съобщиха още от ръководството.

По същия начин са били и погасявани, което буди съмнение за произхода на средствата. Фирми без дейност или т.нар. „пощенски кутии” са получавали кредити, а след това са пренасочвали средствата към други лица, свързани с миноритарния акционер. Част от мениджмънта на банката е ставал пряк съучастник в злоупотребите, констатираха още от управлението на Общинска банка.

Група от фирми, близки до Ковачки са предоставяли почти всички странични услуги на банката. Това е една от причините Общинска банка да има един от най-високите оперативни разходи в банковата система. Столична община, като основен акционер взе необходимите мерки тези практики да бъдат прекратени. Ако всичко това беше продължило, то със сигурност можеше да нанесе сериозни вреди на банката.

„В резултат на всички тези констатации реалната ситуация, отразена и в годишните отчети за 2011 г., е обезпокоителна и ще продължи да тежи и през следващите години”, заяви Сашо Чакалски, изпълнителен директор на Общинска банка.

„Банката запазва висока ликвидност и добри пазарни дялове в общинското кредитиране, които са предпоставка след време банката отново да започне да печели добре. Новото ръководство предприе болезнени, но необходими мерки за запазване стабилността на банката и нейната ликвидност”, допълни още Чакалски.

Финансовият резултат на банката в края на 2011 година е минус 11 402 000 лв. Тази загуба се дължи на начислените значителни разходи за обезценка, вследствие на влошеното качество на наследения кредитен портфейл и на прикриваното във времето реално състояние. От Общинска банка предприемат набор от мерки, с които да модернизират и оптимизират работата, стана още ясно днес.

По думите на Чакалски негативното наследство ще бъде преодоляно с поддържане на висока ликвидност, централизиране на работата с цел избягване на риска, създаване на системи за контрол на риска и създаване на набор от нови и актуални за пазара продукти. Ще бъде засилен пазарния подход и банката ще се превърне в класическа търговска банка, което предполага изграждане на нови екипи. Съкращаването на разходите е друг съществен елемент от новата политика на банката.

„Като представител на мажоритарния акционер, изразявам пълната подкрепа на общината към предприетите от управата на банката мерки”, заяви Орлин Алексиев. „Готови сме и на допълнителни стъпки. През следващата седмица ще внесем за гласуване от СОС увеличение на капитала на Общинска банка. Така още веднъж ще гарантираме стабилността на банката”, допълни още Алексиев.