Стратегия за развитието и преструктурирането на Общинска банка подготвя новият управителен съвет на кредитната институция. Ръководството представи идеите си вчера пред съветниците от комисията по финанси.

“Ще оптимизираме структурата на банката не само по отношение на персонала, но и на функционално ниво.

Основните ни цели са банката да се върне към първоначалната идея, с която е била създадена преди години, а именно като мощен финансов инструмент, който да подпомага Столичната община. Освен София ще се стремим да подкрепяме и други градове да реализират инициативите си, пише в. 24 часа.

Ще се насочим и към проектите, свързани с енергийната ефективност, както и към привличането на големи корпоративни клиенти”, посочи един от изпълнителните директори на банката Сашо Чакалски.

В кредитния й портфейл ще бъдат застъпени продукти за банкиране на дребно, за малки и средни предприятия и големи корпоративни клиенти, които сега носели печалби в банковия сектор. Подготвя се и анализ на клоновата мрежа, която е от над 100 офиса. Банката ще запази националния си характер, увери ръководството.

Преференциите, които общината може да ползва за отпускане на кредити, ще са по-ниски такси и комисиони.

7.9% са необслужваните кредити, които банката е отпуснала. По данни на БНБ средно лошите заеми у нас са 22%, което означава, че нивото им в Общинска банка е под средното за страната.