СГС призна за виновен Христо Ковачки, че e укривал от данъчните служби ДДС за 10 млн. лв.

Той получи три години условно. Присъдата е за това, че е подавал справки - декларации с невярно съдържание с цел - избягване плащане на ДДС в особено големи размери - близо 16 милиона лева. Съдът му наложи глоба в размер на 20 000 лева и една десета конфискация на имуществото му.

След присъдата ще последва 5 години изпитателен срок.

Бизнесменът отговаря пред съда за укриване на данъчни задължения в особено големи размери. Съгласно Наказателния кодекс това престъпление се наказва с лишаване от свобода от 3 до 8 години, тоест средният размер на наказанието трябва да е около пет - пет и половина години затвор.

На 11 април държавното обвинение обяви, че ще поиска средния размер на това наказание.

Според прокуратурата Христо Ковачки е сключвал фиктивни сделки за машини, сувенири и биодизел. По тази схема според обвинението Ковачки избегнал да плати 16 781 960 лв. данъци.

Схемата на Ковачки била следната: по документи сделките били изрядни, но реално пари не са броени, а фирмите доставчици са се оказали "кухи". Ковачки твърди, че сделките не са фиктивни, машините в голямата си част са били за магазини "Европа" и все още са налични там.

Източник: БГНЕС, Фокус