За последните 20 години единственото нещо, което правя в тая държава е да инвестирам в нея. Това каза бизнесменът Христо Ковачки в обясненията си пред Софийски градски съд.

Бизнесменът Христо Ковачки, който е обвинен в данъчни престъпления и източване на ДДС за близо 16 млн. лева, за първи път проговори пред съда след близо 3 години от началото на делото срещу него. Той даде обяснения, за да потвърди, че е подписал всички документи свързани с негови сделки, които са предмет на съдебното производство.

Адвокатите му обаче се разгневиха, след като прокуратурата направи още искания за събиране на доказателства. Те заявиха, че днес, когато се установи, че процесът може да приключи, прокуратурата изведнъж прави излишни искания за доказателства, които не са посочени в обвинителния акт.

"Процесът се протака", каза единият от адвокатите на Ковачки Ина Лулчева. "Делото се води 3 години, образувано е с гръм и трясък. Това е опит за протакане", изтъкна тя и посочи, че "не може прокуратурата да бъде господар на процеса, протакайки го неограничено". За да потвърди, че пълномощните са подписани от Ковачки и няма нужда от назначаване на допълнителна графологична експертиза, той застана пред съда и даде обяснения.

В началото бизнесменът изказа съчувствието си на председателя на съдебния състав Александра Йорданова и подчерта, че са изтърпели доста дълъг процес. Той заяви, че не е юрист, но има купени машини, които могат да се намерят в 30 магазина. По делото, става въпрос дали сделките са фиктивни или не, а не за някакви подписи, изтъкна Ковачки.

Той заяви още, че парите са отишли за създаването на работни места, а на каква цена са купени машините е въпрос на бизнес отношения.

Все пак съдът се съгласи да бъдат разпитани двама допълнителни свидетели, поискани днес от прокуратурата. А за да не се протака процесът насрочиха следващото заседание за максимално близък срок - 28 март.

Източник: БГНЕС