През последните години, особено преди световната икономическа криза, българският бизнес прекрачи границите и инвестира сериозно в съседни балкански страни. Пикът на българските инвестиции в Сърбия, Македония, Албания, Румъния и Турция бе през 2007 и 2008 г.

В Българската агенция за инвестиции няма точни данни за вложенията на българските фирми в чужбина. Но другите балкански държави не пропуснаха да регистрират активността му. Данните на БНБ показват, че за 2008 г. от страната са излезли над 510 млн.евро за придобиване на дялов капитал в различни държави. Малко над 83 млн. евро са инвестирани в имоти, почти 30 млн.евро са били насочени към сферата на телекомуникациите, а 22 млн.евро - във финансовото посредничество. Според статистиката на Сърбия, България е в топ 10 на чуждите инвеститори в тази съседна страна. Само вложенията на българския бизнесмен Христо Ковачки се оценяват на 100 млн. евро.

Но кризата на световните финансови пазари оказа своето влияние и през 2009 г. ситуацията се промени. Родните предприемачи не престанаха да инвестират в чужбина, но вложенията им намаляха почти наполовина.

Промени се и посоката на инвестициите. Българският бизнес вече не купува заводи в чужбина, а се насочват към по-доходни сфери, каквито са вложенията в имоти и финансовото посредничество.

През миналата година заможните български предприемачи са инвестирали в имоти почти 40 млн. евро, във финансовата сфера почти 26 млн.евро.

Забелязва се и друго - през миналата година финансовите потоци, които се връщат в България, са повече от изнесените капитали. Вероятно някои от фирмите са продали част от чуждестранните си активи, други са върнали печалбата си в България. Знакова инвестиция в индустрията през този период е на рафинерията „Приста ойл", която купи 92 процента от капитала на унгарската петролна компания „Bogdany Petrol Kft." Предприятието произвежда течен парафин и други продукти на базата на минерални масла, като има пазари в 50 държави в света.

По данни на БНБ през 2009 г. български фирми са инвестирали над 7 млн.евро в строителство зад граница. За 2008 г. сумата е 3.5 млн. евро. Вероятно това се дължи на факта, че до края на 2008 г. високите норми на печалба задържаха родните строителни компании у дома. Най-големите строителни предприемачи в чужбина са братята Йордан и Динко Диневи. Те са се специализирали в строителството на ваканционни комплекси.

През 2007-а те откриха първото си селище в румънския курорт Мамая за над 6 млн.евро. През миналата 2009-а бе пуснат ваканционния комплекс „Аполония" , а на етап „груб строеж" е комплекс с 84 жилища в курорта Нептун. Братия Диневи инвестират и във планинските курорти на съседна Румъния. Текат довършителни работи в курорта „Предеал". Общо инвестициите на двамата българи в Румъния надхвърлят 15 млн. евро.

През тази година българските инвестиции в чужбина са твърде скромни, показват данните на БНБ. От януари до август те са едва 3.3 млн.евро предимно в строителството, недвижимите имоти и търговията. Веригата за черна и бяла техника „Техномаркет" продължава да разширява мрежата от магазини в региона. „Доверие Брико" построи хипермаркет от типа „Направи си сам" в сръбския град Ниш, със същата инвестиция стъпи и в Нови Сад.

Най-голямата инвестиция за този период е на компанията „Каолин"АД. В началото на октомври тя откри фабрика за обогатява на кварцови пясъци на стойност 15 млн. долара в Украйна, в село, което е на 1500 км от България. Според мениджърите на компанията инвестицията ще бъде успешна, тъй като районът е богат на суровина, особено подходяща за получаване на висококачествено стъкло. Модерното оборудване намалява наполовина стойността на крайния продукт в сравнение с подобно производство у нас. И тъй като в Украйна цените на петрола и на газта са сравнително евтини, произвежданият продукт е твърде конкурентен на тамошния пазар.

Новите адреси на заможните българи са в предпочитаните от тях Лондон, Виена, Барселона. Те купуват апартамент или къща за семейството си в тези градове. Но въпреки новите семейни домове, те често се връщат в България, за да управляват бизнеса си. Напоследък не са малко българите, които купуват ваканционни имоти в съседна Гърция, въпреки по-високите цени от подобни имоти на българското Черноморие.

Източник: БНР