С находчива техника българска банда е успяла да "източи" 900 000 евро от банкови сметки в хановерската Фолксбанк. Подобни удари карат германските експерти да наричат българите и румънците "майстори на скиминга".

Като цяло източването на банкови сметки постепенно намалява. Рекордна по брой на злоупотребите с дебитни и кредитни карти в Германия беше 2010 г.

Оттогава насам случаите намаляват, става ясно от последния доклад на Федералната криминална служба. В него българите и румънците все още се споменават като едни от основните извършители на този вид престъпна дейност.

От доклада става ясно също така, че престъпниците са организирани предимно в малки групи, което ги прави доста гъвкави, съобщи Deutsche Welle.

Тактиката им е почти винаги една и съща, констатират криминалистите: броени дни, след като са "откраднали" данните за достъп до банковите сметки на различни хора из страната, извършителите по правило напускат територията на Германия.

Впоследствие данните се прехвърлят върху специално изработени дубликати на банкови карти - така наречените white plastics, с чиято помощ се "източват" чуждите пари.

Поради това, че банковият бранш в Европа постепенно изважда от употреба дебитните карти с магнитна лента, заменяйки я с чип, престъпниците вече са принудени да теглят парите от страни, които са извън ЕС.

Този вид изместване на престъпността към САЩ, Русия, Мексико, Аржентина и Колумбия се наблюдава и през първата половина на 2012 г.

Методите не са нови

Начинът, по който се "крадат" данните за достъп до банковите сметки, си остава по принцип непроменен: банковите автомати биват "снабдени" със скимиращи устройства.

Те представляват подправени елементи от самия апарат за теглене на пари, които позволяват на престъпниците да разчетат данните от дебитната или кредитната карта на клиента.

В същото време над банкомата е инсталирана миниатюрна видеокамера, която записва въведения ПИН-код. Щетите от подобна престъпност, според преценките на Федералната криминална служба, възлизат за 2011 г. на близо 35 млн. евро.

Неотдавна екипът на германското телевизионно предаване "Монитор" проведе тест, от който стана ясно, че не е особено трудно ПОС-устройствата на касите в търговската мрежа да бъдат така манипулирани, че да "издават" въведените ПИН-кодове. Очевидно е само въпрос на време, докато и престъпниците постигнат същия "успех".