Френската банка “Сосиете Женерал” обяви, че за изминалата година е отчела загуби от над 6.9 милиарда евро.

За лошия си късмет финансовото учреждение обвини кредитния колапс на пазарите, както и множеството измами, на които тя е станала жертва. Според бюлетина на банката тя е разкрила злоупотреба за над 4.9 милиарда долара, от страна на едно от своите базирани в Париж подразделения. Останалите си загуби французите отдадоха на ипотечната криза, която все още е обхванала САЩ.

“Сосиете Женерал”, която е едно от най-големите финансови учреждения на “стария континент”, ще се нуждае от 5.5 милиарда евро нови капитали, за да стабилизира положението си.

Фиктивни операции за близо 5 милиарда евро са били извършени незаконно от брокер на френската банка.

Това е най-голямата измама в цялата история на банковото дело, информират от bgnewsroom.com.

30-годишният брокер е извършвал сделки с бъдещи предполагаеми борсови стойности, като значително е надхвърлял правомощията си. Тъй като е познавал добре системата за защита на тези операции, той успешно ги е прикривал през цялата 2007година.

Даниел Бутон, президент и главен изпълнителен директор: "В събота разкрихме съществуването на една замаскирана и напълно прикрита позиция, извън нашето счетоводство, но в нашето поле на пазарно действие. Размерът на тази скрита позиция е огромен и тя крие огромни рискове за банката, и огромни рискове за много играчи на пазара".

Брокерът Жером Кервиел, на практика, е създал паралелна компания вътре в „Сосиете женерал”. Месечната му заплата е била около 8300 евро. Но очевидно, това не му е било достатъчно.

Даниел Бутон: "Неговите мотиви са напълно неразбираеми. Изглежда, че той не се е облагодетелствал пряко от измамите. Разследването ще покаже дали е извлякъл индиректни ползи".

Измамникът е отстранен от работа и най-вероятно ще бъде съден. Даниел Бутон и генералният директор Филип Ситерн, оперативното ръководство на "Сосиете женерал", подадоха оставки заради скандала, които обаче не бяха приети. Двамата се отказаха от бонусите си за 2007 г. и от заплатите си половин година.

Най-известният досега брокер измамник е Ник Лийсън. С подобни фиктивни операции през 1995 година той нанесе щети за близо 1 милиард и 400 милиона долара, като с това предизвика фалита на най-старата английска банка Беърингс.