Директорът на Международния валутен фонд Доминик Строс-Кан изрази подкрепата си за спорната глобална банкова такса.

Той намекна, че страните, които й се противопоставят, явно не са научили урока си от финансовата криза през 2008 г., предаде ДПА. Кан посочи, че банковата такса е критикувана от онези страни, чиито банки са оцелели след кризата без необходимост от държавна помощ.

"Може би това е малко късогледо", заяви Строс-Кан. Той добави, че ако западните правителства са били попитани преди финансовия срив от 2008 г. дали банките им са стабилни, те вероятно са щели да кажат "да". Идеята за глобален плосък данък върху банките раздели финансовите министри и ръководителите на централните банки от групата на Г-20, които се срещнаха вчера.

Управителният комитет на МВФ също не стигна до съгласие на срещата си днес.

САЩ и Западна Европа настояват за данък върху финансовите компании, за да бъдат предпазени данъкоплатците от необходимостта да плащат за спасителните държавни помощи за този сектор в бъдеще.

Но развиващи се страни като Индия и индустриални държави със стабилен финансов сектор, като Канада и Япония, се противопоставят.

МВФ съобщи по-рано тази седмица, че подкрепя банковия данък и дори предложи две отделни такси: една плоска такса върху банките и друга върху печалбите на финансовите институции.

Източник: БТА