Тестовете на европейските банки отново стряскат пазарите

872
Тестовете на европейските банки отново стряскат пазарите

Някои банки не са предоставили толкова изчерпателна информация за притежанието си на държавни облигации, колкото регулаторните органи са обявили, се казва в анализ на Wall Street Journal на резултатите от стрес тестовете на европейските банки.

Еврото падна от 3-седмичния си връх спрямо долара, след като публикацията възобнови опасенията, че европейската дългова и банкова криза не е приключила.

Някои банки са изключили определени облигации, а много от тях са намалили сумите на късите позиции, които са имали - факти, които нито регулаторните органи, нито повечето банки обявиха, когато резултатите от стрес тестовете бяха публикувани в края на юли.

От изданието твърдят, че е невъзможно да се определи броят на банките, които изключили част от притежанието си на държавни облигации, но специално посочват Barclays и Credit Agricole, които са намалили значително експозицията си към държавен дълг.

Barclays и Credit Agricole твърдят, че са действали съгласно правилата зададени от европейските власти, според вестника.

След публикуването на резултатите от стрес тестовете на 23 юли, които показаха, че само 7 от проверените 91 банки не са издържали тестовете, вниманието на инвеститорите беше отклонено и се насочи към проблемите, свързани с икономиките на САЩ и Китай.

Това е малко вероятно да се промени след публикацията на Wall Street Journal, смята Саймън Дерик от Bank of New York Mellon.

"Първо, сравнително слабата реакция на валутните пазари показва, че никой не е бил чак толкова изненадан, че стрес тестовете са били направени така, че да представят възможно най-добрата картина," казва Дерик пред CNBC.com.

"Второ, фокусът на пазара се е изместил, откакто бяха публикувани резултатите. Статията в Wall Street Journal дава ясно да се разбере, че банките са следвали инструкциите, които са получили, така че самите тестове са били направени така, че да обрисуват положителна картина," казва той.

"Пазарът сега е се притеснява повече от опасенията от инфлация в Европа след големите повишения в цените на хранителните продукти," добавя Дерик.

"Ако държавни инвеститори като Китай започнат да се притесняват за еврото, което притежават, тогава и аз бих се притеснявал за Европа отново, но пазарът засега продължава напред."

Подобни статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg