Най-голямата швейцарска банка UBS AG отчете загуба в четвърто поредно тримесечие, информира Bloomberg.

Нетната загуба на банката за третото тримесечие възлиза на 564 млн. швейцарски франка (552 млн. долара), в сравнение с 283 млн. франка печалба година по-рано. Анализаторите, участвали в проучване на Bloomberg, прогнозираха 337 млн. франка загуба.

Резултатите включват счетоводно отчисление в размер на 1.44 млрд. франка, което отразява нарастващите разходи UBS, ако банката реши да изкупи обратно издадения от нея дълг.

Главният изпълнителен директор на банката Осуалд Грюбел, който се присъедини към компанията през февруари, се опитва да спре изтеглянето на средства от страна на заможни клиенти и да изгради отново подразделението за инвестиционно банкиране след отчетени повече от 50 млрд. долара загуби и отписвания на активи свързани с финансовата криза.

Загубата преди облагане с данъци на подразделението за инвестиционно банкиране на UBS се свива с 1.37 млрд. франка през третото тримесечие в сравнение с 2.75 млрд. франка година по-рано, докато печалбата в подразделението за управление на богатството пада с 52%, до 792 млн. франка.

В добавка към отчислението свързано със задълженията й, UBS отчита 409 млн. франка нетна загуба от продажбата на бразилското си подразделение Pactual, поради разликите във валутните курсов, както и 305 млн. франка загуба от продажбата на инвестицията на швейцарското правителство. От банката обявиха, че очакват ново отчисление свързано с дълга й през четвъртото тримесечие.

Приходите от продажби и търговия възлизат на 2.15 млрд. франка и са най-високите за последните девет тримесечия. Дейността на банката свързани с инструменти с фиксирана доходност също така отчита първото си тримесечие с положителни приходи през този период.

Акциите на UBS поскъпват със 17% през тази година до 17.35 франка за брой, което определя на компанията пазарна стойност от 61.7 млрд. франка.

Втората най-голяма швейцарска банка по активи Credit Suisse отчете най-голямата си тримесечна печалба от повече от две години.

UBS натрупа най-голяма загуба и отписвания на активи вследствие на кредитната криза измежду европейските си конкуренти и трябваше преди година да се обърне към швейцарското правителство за 6 млрд. франка капиталова инжекция. Банката обяви рекордната за Швейцария 21.3 млрд. франка загуба за миналата година.