Най-голямата италианска банка и собственик на българската Булбанк - UniCredit SpA, обяви че ще отдели звеното си за инвестиции в недвижими имоти в самостоятелна компания, за да заздрави финансовото си състояние, след като акциите й загубиха 24% за три дни, засегнати от финансовата криза.

Отделянето на този бизнес ще заздрави финансовите коефициенти на компанията, съобщиха от финансовата институция днес.

След направеното изявление акциите на италианската банка отново отбелязаха понижение, като загубиха 1.9% от стойността си по време на търговията им в Милано, до ниво от 2.55 евро за брой, или най-ниската им стойност от декември 1997 г. Те бяха временно спрени от търговия.

Вчера акциите на банката регистрираха рекордно в историята й понижение, с което пазарната й капитализация се понижи до около 34 млрд. евро, или по-малко от тази на конкурентите й като Intesa Sanpaolo SpA.

Допълнително върху финансовата институция натежаха спекулациите, че тя ще участва в спасяването на немската компания за недвижими имоти Hypo Real Estate, която е получила заем от 35 млрд. евро, гарантиран от немското правителство от неназована група от банки.

Други спекулации, които се появиха на пазара, бяха за продажбата на нови акции от страна на банката, за да се гарантира финансовото й състояние, както и слухове за намаляване на изплащания на акционерите дивидент.

Настоящата седмица бе изключително тежка за европейските банки, след като стана ясно, че поне пет финансови институции са били подпомогнати от правителствата.

През настоящата седмица изпълнителният директор на италианската банка увери пазара, че тя няма да има нужда от набирането на допълнителен капитал.

Ликвидността на европейските банки се явява като основно притеснение за инвеститорите, като масирани разпродажби следват всеки намек за проблеми със наличните запаси на ликвидни средства.