В рамките на традиционната конференция Euromoney, посветена на Централна и Източна Европа, Юробанк И Еф Джи Груп прогнозира постепенно подобряване на българската икономика, вследствие на плавно възстановяване на вътрешното търсене през 2011 г. Според анализите на групата ръстът на БВП през годината ще е 2.5%, а първите знаци за съживяването на икономиката ще се видят през втората половина на годината.

Силното представяне на износа на страната ще се отрази и на другите индустрии, като това постепенно ще допринесе за по-балансиран модел на растеж. Подобренията в усвояването на средства от европейските фондове от своя страна ще подпомогнат възстановяването на инвестиционния поток в страната.

„Българската икономика бавно се възстановява, след като преодоля най-тежкия си период в края на 2009 г. Макар вътрешното търсене да остава слабо, България изглежда успешно отговаря на ключовото предизвикателство пред себе си, а именно да намери нов баланс за своята икономика", заяви Гикас Хардувелис, главен финансист на групата.

Според Хардувелис макар и болезнено, през 2010 г. България постепенно се справя с изграждането на нов модел за икономически ръст, който вече не разчита единствено на кредитиране и потребление, а набляга на конкурентоспособност и износ. Икономистът отбелязва, че това е особено важно предвид валутния борд в страната, който не позволява прилагането на валутни механизми за подобряване на конкурентоспособността, а изисква тази корекция да се осъществи от производствената страна с цел повишаване на производителността.

Като ключов фактор за икономическото възстановяване на региона, генералният мениджър на Юробанк И Еф Джи Груп Джорджо Прадели определи засилването на реалната икономика. „Начинът за набиране на ресурси на банките е променен, като основен източник за това са местните пазари. Банките вече не могат да поддържат високия кредитен ръст от преди кризата и променят своя модел, като фокусът е изместен към кръстосани продажби, транзакционно банкиране и клиентска ориентация," заяви той.

Юробанк И Еф Джи е традиционен партньор на конференцията Euromoney, посветена на Централна и Източна Европа, която ежегодно се провежда във Виена, и нейни представители за поредна година участваха във форума. Групата бе и домакин на панел на тема „Постигане на растеж при строга фискална дисциплина", модериран от главния й икономист Гикас Хардувелис и с участието на Меглена Плугчиева, специален съветник на Виенската инициатива, представители на МВФ, ЕБВР, Световната банка и гръцкото правителство.

Панелът беше посветен на непопулярните фискални мерки, които целят да запазят макроикономическата стабилност с риск да забавят икономическия растеж, предприети от редица правителства от Нова Европа.