Помните ли банкнотата от 1 лв?

4804
Помните ли банкнотата от 1 лв?

В последните месеци и години масово в страната навлязоха монетите от 2 лв., които имат за цел да изместят поетапно хартиената банкнота.

Преди това същото се случи и с тази от 1 лев.

Последните данни на БНБ сочат, че днес в България има в обращение 153.2 млн. монети от 1 лв. и 52.3 млн. лв. от два лева.

Днес обаче ще се спрем на банкнотите, с които се разплащахме преди 20 г. Да, точно от 1999 г. са първите емисии 1, 2, 5, 10 и 20 лв.


Te навлизат в обращение след политическата криза и хиперинфлацията в страната през 1996-1997 г. и сериозното обезцяване на парите ни и фалити на банки в страната в този период.

Въпреки че банкнотата от 1 лв. вече е изтеглена от обращение, тя все още може да се обмени на касите на централната банка.

За по-младите ни читатели ще припомним как изглеждаше тя.

Лицето на банкнотата е изображение на икона от 1789 г. на Св. Иван Рилски от църквата „Успение на пресвета Богородица” на постницата „Пчелино” в околностите на Рилския манастир.

На гърба на банкновата се вижда изображение на Главната църква на Светата Рилска обител на фона на манастирските чардаци.

Банкнотата е законно платежно средство у нас от 5 юли 1999 г. до края на 2015 г., или иначе казано, тя навлиза у нас преди около 20 години.

2 лева

Въпреки че все още е в обращение, в бъдеще няма да имаме възможността да се разплащаме с банкнотата от 2 лева. Тя ще бъде заменена от монетата от 2 лв., която в последните години е с най-бързо навлизане в паричното ни обращение.

На лицевата страна на банкнотата основен художествен мотив е портретът на Паисий Хилендарски. Във фона са изобразени Зографският манастир в Атон, неговият печат и монашеската килия на Паисий.

На обратната страна на банкнотата е отпечатано факсимиле от Зографска чернова на „История славянобългарска” с имена на български царе. Върху текста са разположени изображения на пръстена печат на цар Калоян и на три печата с образи на български царе - Михаил Шишман, Светослав Тертер и Иван Асен II.

В дясната част е изправеният коронован лъв на Христофор Жефарович, в който с микро-текст са отпечатани имената на български владетели от Първото и Второто българско царство. Долу вдясно е изобразен герб на България с три лъва, публикуван през 1483 г. в Грюнбергския хералдически сборник.

Ще изтеглим ли от обращение монетите от 1 и 2 стотинки?Бихте ли се лишили от тях?

Българският бизнес

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg