Задава ли се ръст на лоши кредити?

1651
Задава ли се ръст на лоши кредити?

© Pixabay

Кредитната ваканция за граждани и фирми, пострадали от пандемията, беше обявена у нас през април.

Клиентите имаха право да ползват максимум 6-месечна отсрочка по вноските си.

За много граждани и фирми тя изтича около Нова година, а за последните, възползвали се от мораториума - на 31 март догодина.


БНБ обяви, че са отсрочени кредити за общо 9 млрд. лв. и засега не смята да удължава срока, посочва БНТ.

След март догодина част от отсрочените кредити ще влязат или вече ще са влезли в просрочие и ще бъдат класифицирани като лоши.

Тогава ще стане ясно каква е реалната картина и ще има ли проблеми в банковия сектор.

Според финансовия анализатор Иван Стойков все още е рано за категорични заключения.

"Когато беше въведена мярката за отсрочване на кредити, хора, които са се възползвали от тази мярка, е имало такива случаи, в които те да са заявили и поискали по-рано прекратяване на тази мярка. Което означава, че те вече не изпитват тези затруднения и страхове, поради които са поискали отсрочката", казва Стойков.

Това допълнително затруднява прогнозата за това дали кредитите ще бъдат обслужени навреме.

"По-скоро бих казал, че нивото на необслужваните кредити от лятото до сега се задържа на едно постоянно ниво. В случая има значение дали хората наистина ще успеят да си възстановят погасяванията по тези кредити, защото именно по някаква причина те са поискали отсрочване", според финансовия анализатор.

Банките са отсрочили кредити на граждани и фирми на обща стойност 9.1 млрд. лв., което представлява около 15% от всички кредити.

След крайната дата на отсрочката клиентът трябва да възстанови редовните си плащания. Емил Димитров е един от първите, които се е въползвал.

"След два месеца получихме отговор положителен и изтекоха 6-те месеца, обадиха се от банката и попитаха дали желаем да продължим с още 6 месеца, като ще направят нова проверка, но след това ни отказаха, казаха, че е е невъзможно, защото преди 6 години сме имали просрочие", каза Емил Димитров.

Просрочието е било с около десетина дни и само еднократно, затова и Емил смята, че сега банките са се вторачили във всеки детайл, защото нямат стабилността да правят още отсрочки и където е възможно, ги отказват.

Причината 85% от кредитите в банките да не са се възползвали от мораториума е, че повечето кредитополучатели могат да докажат определен процент спад в доходите си заради COVID-19.

Българският бизнес

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg