8 причини да продаваме евро и да купуваме долари

9499
8 причини да продаваме евро и да купуваме долари

Еврото изпитва сериозни затруднения на валутните пазари през последните няколко седмици - на фона на поскъпващия долар.

И докато някои трейдъри считат тези проблеми за временни и очакват скорошно възстановяване на единната валута, анализаторите на  Bank of America Merrill Lynch са на друго мнение. Според главния валутен стратег на банката Дейвид У, цитиран от Marketwatch, има поне 8 причини да залагате срещу еврото още от днес. Ето кои са те: 
 
1. Еврото все още е твърде силно 
 
Еврото поскъпна с 14% през 2017 г. и дори Европейската централна банка изрази тревога заради последствията от резките промени в стойността на валутата.

Межувременно бизнес климатът в Германия и Франция отчете леко влошаване, а износът се понижи. От друга страна, в Съединените щати промишленото производство регистрира повишение. 
 
"Контрастът между слабия долар и ръста на износа в САЩ, от една страна, и силното евро и спада в европейския експорт - от друга, води до извода, че рязкото поскъпване на единната валута през 2017 г. вече започва да оказва своето влияние", смята Дейвид У. 
 
2. Силната американска икономика 
 
Валутните пазари винаги функционират по двойки и една от причините щатският долар да е по-атрактивен, в сравнение с еврото в момента, се крие в силния икономически ръст на САЩ.

Разходите на домакинствата отвъд Океана се повишават успоредно с доходите им. Въвеждането на данъчната реформа облагодетелства много физически лица и компании, които в момента разполагат с повече пари за харчене.

Според анализа на Bank of America, потреблението ще продължи да расте и през второто тримесечие, а увеличаването на инвестициите в корпоративния сектор ще даде допълнителен стимул на икономиката. 
 
3. Спадане на политическия риск след сделката за НАФТА 
 
Очаква се САЩ, Канада и Мексико да приключат преговорите за Северноамериканското търговско споразумение, известно като НАФТА, по-късно този месец.

И въпреки че ще минат още няколко месеца, преди договорката окончателно да влезе в сила, тя ще разкрие "прагматичното" лице на Тръмп и стремежа му да сключва изгодни търговски сделки. 
 
"Евентуалният успех на тези преговори може дори да промени позицията на Белия дом в отношенията му с Китай и да върне САЩ на масата на преговорите за Транс-тихоокеанското партньорство", смята Дейвид У.

Той припомня, че Тръмп вече поиска от икономическите си съветници да обсъдят възможностите за възобновяване на американското участие в тази инициатива. 
 
4. Репатрирането на доларовите печалби 
 
Още със старта на дискусията за данъчната реформа в Съединените щати един от основните въпроси беше каква част от чуждестранните капитали на американските компании ще се върнат обратно в страната. Това беше заложено като основна цел от Доналд Тръмп и неговата администрация.
 
Според Bank of America Merrill Lynch, този процес е в сила и ще продължи да оказва подкрепа на щатския долар.

"Въпреки че този път, за разлика от 2005 г., не беше поставен краен срок за репатрирането на финансовите активи от чужбина, компаниите, които искат да се възползват от тази опция, вероятно ще предпочетат да го направят при настоящия валутен курс", смята Дейвид У. 
 
5. Отливът на капитали от Китай 
 
Изходящите капиталови потоци от Китай и спадът на резервите на Китайската народна банка бяха едни от основните фактори зад поскъпването на щатския долар през 2015 г., припомнят експертите на Bank of America.

Ако тези процеси бъдат възобновени, "зелените пари" отново ще получат силна подкрепа, прогнозират те. 
 
Ако иска да намали лихвения диференциал между Поднебесната империя и останалата част от света, Китайската централна банка ще трябва да започне да увеличава лихвите успоредно с Федералния резерв на САЩ.

Проблемът е, че това може да се окажа доста трудна задача за финансовата институция, имайки предвид опитите за ограничаване на високата задлъжнялост на китайските компании. 
 
6. Рисковата премия за дефицитите на САЩ 
 
Един от основните рискове, които валутните търговци виждат в щатския долар, е бюджетният дефицит на страната. Съчетан с външнотърговския дисбаланс, той се превръща в двоен дефицит, който пазарните участници считат за особено опасен.

В дългосрочен план това е и една от основните тревоги на валутните търговци и икономистите, защото статусът на щатския долар като световна резервна валута е продиктуван от допускането, че "Чичо Сам винаги си плаща сметката". 
 
Към този момент обаче дефицитите вече са калкулирани в курса на американската валута и няма необходимост от добавяне на нова рискова премия, смята Дейвид У.

"Според нас пазарите са твърде фокусирани върху фискалните последствия от данъчната реформа и подценяват алтернативните варианти. Промените в данъчното законодателство всъщност могат да увеличат дългосрочния потенциал на американската икономика. И точно по тази причина доларът ще продължи възходящия си тренд през следващите месеци и години", казва още той. 
 
7. Благоприятната крива на облигационните доходности 
 
Т. нар. "изглаждане" на кривата на доходността по американските държавни облигации и "заострянето" й в еврозоната е позитивно за долара и негативно за еврото, се казва още в анализа на Bank of America.

Чуждестранните инвестиции в американски държавни ценни книжа обикновено не са "хеджирани" в друга валута, но това не може да се каже за европейските им аналози. По тази причина еврото ще бъде ощетено спрямо щатския долар, прогнозират експертите на банката. 
 
8. Загубата на инерция за еврото 
 
Темповете на поскъпване на единната валута спрямо щатския долар се забавиха през последните седмици, а данните на Американската комисия по търговията с фючърси показват, че броят на откритите позиции в полза на еврото все още е доста по-голям от този на доларовите. 
 
Според Дейвид У, историята е показала, че подобно разминаване между инерцията на пазара и очакванията на пазарните участници не е устойчиво в дългосрочен план.

Това означава, че ако една голяма част от тези позиции в подкрепа на еврото бъдат затворени, единната европейска валута със сигурност ще пострада.    

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg