Доброто представяне на еврото продължава

862
Доброто представяне на еврото продължава

Въпреки негативните данни и изказвания еврото продължи и вчера доброто си представяне, както и останалите лихвоносни валути, следствие на желанието за риск на пазарите, както и необходимостта за една по-дълбока низходяща корекция на долара, преди евентуалното възобновяване на неговият възходящ тренд.

EUR/USD проби над 1.2613 бившия важен петъчен връх след поредните разочароващи данни от САЩ. ISM индекса на активността в сферата на услугите на САЩ за юни спада до 53.8 пункта, спрямо 55.4 пункта за май месец, при очаквания за спад до 55 пункта. Активността в сектора на услугите на САЩ продължава своя растеж за 6-ти пореден месец през юни, но с по-бавно от очакванията на пазара темпо, достигайки най-слабото си подобрение от февруари 2010 г. насам. Компонентата на работната заетост на индекса на услугите пада до 49.7 пункта, от 50.4 пункта за май, връщайки под важното ниво от 50 пункта, след като през май качи за пръв път над това важно ниво от 29 месеца насам.

Данните не оказаха влияние върху добрия риск-апетит на валутните и капиталови пазари.
EUR/USD се покачи до нов 7 седмичен връх към 1.2662 долара. Американските фондови индекси също регистрираха известно покачване за деня, в следствие на продажбите на държавни ценни книжа и пренасочването на средствата от тях към по-рискови активи като акции и валути.

Радостта на единната валута няма да продължи още дълго време, според някой банкови институции. Британската банка RBS и други финансови институции в страната предупреждават, че тестовете за натиск на банките от Еврозоната са "почти безполезни" и може да навредят в бъдеще на инвеститорското доверие. Въпросните тестове не включват риска от 50%-тно обезценяване на някои от гръцките дългови книжа и около 30% на испанските, което инвеститорите вече предвиждат.

Според Централна банка на Южна Корея, в момента не е надвиснал риска от неплатежоспособност на Гърция, но това е неизбежно в бъдеще, тъй като свиването на гръцката икономика би направило невъзможно финансирането на високите дългови нива на страната.

По-рано вчера бяха оповестени валутните резерви на Швейцарската национална банка за юни като те отбелязват спад с 6.4 млрд.CHF, след силното им покачване с цели 79 млрд.CHF през май, когато банката провеждаше масирани интервенции в подкрепа на EUR/CHF.
Това е ясен сигнал, че през юни SNB не е оказвала сериозна подкрепа за еврото спрямо CHF на форекс пазара.
Има обаче спекулации, че с оглед масираните интервенции на SNB през май в подкрепа на еврото, банката вече има много големи валутни резерви в евра и може да се окаже една от основните заподозрени при продажби на EUR/USD на форекс пазара, с цел балансиране своите чуждестранни валутни резерви.

От техническа гледна точка EUR/USD направи вчера 23.6% корекция на Фибоначи на целият спад от 1.5141 до 1.1875. Тази сутрин единната валута е подложена на лек натиск спрямо долара и се разменя за 1.2590 - 1.2600 нивата. Днес предстоят данните за финалната стойност на БВП на Еврозоната за първото тримесечие, както и фабричните поръчки за немската икономика.

Отдел "Анализи валутни пазари", ФК "Логос-ТМ" АД

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg