Доларът изригна

713
Доларът изригна

Доларът изригна във вторник, когато настъпи шок на пазарите от неодобрението на плана на американската администрация на стойност 700 млрд. долара. Решението на Конгреса завари неподготвени инвеститорите и рязко намали оптимизма им.

В понеделник Dow Jones отчете рекорден спад, но впоследствие азиатските борсови индекси възстановиха първоначалните си загуби, а във вторник европейските и американските индекси също възвърнаха позиции. Обратът най-вероятно отразява очакванията, че при липса на съгласие за плана от страна на законодателите, монетарните власти, чрез съвместни действия, ще продължат да наливат ликвидни средства на пазарите при ниски лихви. Във всички случай обаче слабостта на борсовите индекси не е причина за разпродажба на долари, въпреки че САЩ са в епицентъра на финансовата криза.

Това е така, защото през последните четири години американските инвеститори натрупаха огромни активи в чужбина и сега просто ги обръщат в пари в брой, които отиват за покупки на долари, когато се връщат в Америка. От друга страна, продължават да нарастват свидетелствата, че кредитната криза е засегнала целия свят и това също дава подкрепа на зелените пари. Тази тенденция беше ясно отчетлива при новината за инжекция в белгийско-френския заемодател Dexia в размер на 6.4 млрд. евро от страна на правителствата на Белгия, Люксембург и Франция.

За финал, доларът получи сила и от покупки на мениджъри на фондове, които купуваха американски активи в края на месеца, за да ребалансират портфейлите си. Действията им бяха наложителни, тъй като лошото представяне на американските пазари беше довело до сериозно намаление на американските им активи.

Въпреки вчерашното силно нарастване на долара анализаторите не са много сигурни за дългосрочната посока на валутата, тъй като американската администрация изглежда неподготвена и повдигна много въпросителни сред инвеститорите. Те допълват, че спасението за САЩ да остане банкер номер едно в света е да се намери бързо решение в Конгреса или в противен случай големите централни банки могат най-накрая да превърнат валутните си резерви от долари в други валути.

ЕUR/USD

Съпротива има едва на 1.43, което временно спря спада в понеделник. Следват 1.45 и началото на гапа от понеделник на 1.4560. Подкрепа е 1.40, което засега ограничи спада. Следват многомесечното дъно на 1.3880 и бившият рекорд на 1.3665.

USD/JPY

Съпротива е върхът от миналия понеделник на 107.15. По-нагоре бариера е 108, което спираше покачванията между 10 и 12 септември. За да бъде атакуван върхът на 110.65, е необходимо преодоляване на нивата под 109.50. При спад подкрепа е дъното от 16 септември на 103.53, следвана от 102.50 и пробития връх от 25 март на 101.02. 

GBP/USD
 
Съпротива е 1.80, следвана от интрадневния връх в понеделник на 1.8180, а по-нагоре бариера е пробитото дъно от 25 септември на 1.83. Подкрепа е дъното от 16 септември на 1.7735, следвана от 1.7580 и многомесечното дъно на 1.7447.

USD/CHF

Съпротиви са върховете от 19 и 11 септември, съответно на 1.1278 и 1.1415, след което идва 1.15. Подкрепа е преодоленият връх на 1.1085, а след това идват 1.10 и дъното от вчера на 1.0886.

Отдел “Анализи валутни пазари”,
ФК “Логос-ТМ” АД

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg