Доларът продължава да губи от стойността си

750
Доларът продължава да губи от стойността си

Еврото успя да се задържи на зелена територия и през вчерашният ден, след като бе обект на силен интерес още по време на азиатската сесия. Вълненията около европейската дългова криза не бяха в центъра на вниманието през тази седмица, което се отрази положително на единната валута. Бичите нагласи на фондовите пазари също оказват влияние върху желанието за риск на форекс пазара. След покачването на лихвата от страна на ЕЦБ, еврото придоби още по-голяма увереност, за да се стигне до новият 17-месечен връх през изминалият ден, в 1.4881 спрямо долара.

За този възход не по-малко заслуги има Германия, която изнесе поредните си добри икономически данни. Нивото на безработица в страната продължава да спада, като този месец достигна до 19-годишно дъно. Броят на безработните спада за първи път до 2.97 млн. души от 1992 г. насам. Немските компании продължават да наемат работници, вследствие на повишеното производство и нарасналото търсене на експортни стоки. Анализатори очакват пазара на труда да продължи да се подобрява, а наред с това и заплащането да нарасне.

Не така стоят нещата в САЩ, където пазарът на труда продължава да боксува на място месеци наред. Броят на подадените молби за помощи за безработни се е повишил с 25000, до 429000 за седмицата преди Великден. Акцентът за изминалия ден обаче беше БВП за първото тримесечие.

Данните показаха забавяне в растежа на американската икономика до 1.8% след силния растеж от 3.1% за последното тримесечие на изминалата година.

Този спад на икономическия ръст се дължи на спада в потребителските разходи, бизнес разходите и държавните разходи. Данните показват, че програмите на правителството за наливане на свежи пари в икономиката на този етап не дават резултат.

Според някои анализатори единственият изход за американската икономика е девалвация на долара. Това ще съкрати бюджетния дефицит и ще стимулира износа от страната. От друга страна девалвацията на долара може да се окаже нож с две остриета, тъй като това ще рефлектира върху цените на суровините, което ще отприщи нова инфлационна вълна.

Други анализатори смятат, че ФЕД ще прекрати програмата си към края на юни и ще започне да продава облигациите си, като по този начин ограничи паричната маса в обръщение, което пък ще се отрази положително на долара.

Днес е почивен ден за Япония и Великобритания, което предполага и по-слаба ликвидност на пазарите. Очакват се данните за бизнес климата и нивото на безработица в Еврозаната. Отвъд Океана интерес представляват данните за потребителските разходи на САЩ и БВП на Канада.

Отдел "Анализи валутни пазари", ФК "Логос-ТМ" АД

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg