Колеблива търговия след решението на Федералния резерв

760
Колеблива търговия след решението на Федералния резерв

Американският долар поевтиня в сряда, след като Федералният резерв взе решение да инжектира нови 600 млрд. долара в щатската икономика. ФЕД, след едно от най-очакваните си за последните месеци решения, заяви, че ще закупи допълнително количество щатски държавни ценни книжа на стойност 600 млрд. долара. Очакванията на пазарните участници бе за сума от 457 млрд. долара.

Американската централна банка ще купува по 75 млрд. долара дългосрочни държавни облигации на месец, като ще преразглежда периодично пакета, в зависимост от възстановяването на икономиката. Централната банка на САЩ вече наля 1.7 трлн. долара с тази цел, но икономиката все още е крехка, а безработицата остава устойчиво висока. От ФЕД взеха решение и да оставят основния лихвен процент непроменен на ниво 0.25%. След решението щатската валута поевтиня с 1% спрямо еврото, достигайки ниво от 1.4172 долара.

Доларовият индекс, измерващ стойността на зелените пари, се понижи с 0.75% до 76.14 пункта.

Активността в сферата на услугите във Великобритания за октомври засили своя възход, благодарение на по-високите нива на дейността в новооткрития бизнес. Въпреки това прогнозата остава подтисната, тъй като компаниите продължават да съкращават персонал, както и да повишават цените на услугите си, заради по-високите бизнес разходи. Според оповестените данни, индексът CIPS в сферата на услугите за октомври се е покачил до 53.2 пункта, което е най-високо ниво от юни насам. За септември той бе 52.8 пункта, а се очакваше да забави скорост до 52.3 пункта. В резултат на по-добрите данни, паундът повиши стойността си с 0.85%, достигайки ниво 1.6170 долара.

Японската йена отстъпи с 1.15% спрямо долара през вчерашния ден, след като по пазара отново се появиха спекулации за интервенция от страна на Азиатските централни банки, но без тези на Япония или Китай. Целта е ограничаване поскъпването на своите валути, за периода от 27.09 до 01.11.2010 година в размер на цели 45 млрд.долара.

Австралийският долар се търгува в паритет спрямо американския, отбелязвайки нов 27-годишния връх на ниво 1.0063 щатски долара. Причина са очакванията на пазарните участници, че освобождаването на монетарната политика от страна на ФЕД ще доведе до спад на американската валута. В същото време валутата на Нова Зеландия е на най-високото си ниво спрямо долара за последните 2 години. Новозеландският долар поскъпна с 2.3%, достигайки ниво от 0.7882 долара.

Отдел "Анализи валутни пазари", ФК "Логос-ТМ" АД

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg