Паниката отново завладя пазарите

680
Паниката отново завладя пазарите

Броени часове преди изтичането на крайния срок, сенатът на Съединените щати одобри плана за повишаване тавана на държавния дълг и съкращаване на бюджетните разходи, предотвратявайки по този начин опасността от фалит на страната. Законопроектът предвижда вдигане на тавана на държавния дълг с между 2.1 трлн. и 2.4 трлн. долара на три етапа, като същевременно бюджетните разходи да бъдат съкратени с над 2 трлн. долара за период от 10 години.

Непосредствено след гласуването, президентът Обама призова Конгреса да се ориентира към стимулиране на икономиката, чрез мерки за създаване на работни места. "Не можем да балансираме бюджета на гърбовете на хората, които носят най-големия товар на тази рецесия", заяви Обама.

Въпреки приетия план за спасяване на САЩ от позорен фалит, което би оставило неизлечим белег на цялата световна икономика, фондовите пазари се оцветиха в червено за седма поредна сесия, златото постави нов исторически рекорд към 1662 долара, а швейцарският франк продължи ефектното си представяне срещу основните валути на форекс пазара.

Настроението на инвеститорите бе помрачено заради новите данни за развитието на щатската икономика. Министерството на търговията съобщи, че потребителските разходи са се понижили с 0.2% през юни, а в същото време спестяванията са се увеличи, което е сигнал, че икономиката започва да губи сила. От Блумбърг припомнят, че е възможно ФЕД да гласува трети кръг на финансови стимули, на следващото си заседание на 9 август.

След като стана ясно, че САЩ ще избегнат фалита на този етап, пазарите отново се прехвърлиха в Европа, търсейки нова изкупителна жертва. Отново на дневен ред се поставиха дълговите проблеми пред Испания и Италия. Лихвите по дълга на Италия достигнаха 11-годишен връх и се изравниха с тези на Испания. Лихвата на 10 г. облигации на Италия се покачи с 23 пункта, до 6,13 %, а на облигациите на Испания с 9 пункта до 6,28 %, което разшири разликата спрямо облигациите на Германия до 3,87 %.

Инвеститорите се опасяват, че Европейският пакт за финансова стабилност, не разполага с достатъчни средства, за да помогне на Италия и Испания - третата и четвъртата по големина икономики в Еврозоната. Според анализатори пазарният натиск върху Италия и Испания няма да отслабне до края на годината.

Швейцарският франк продължава да поскъпва към основните валути и регистрира рекордно високи стойности. USD/CHF спадна до 0,7608, а EUR/CHF се понижи до историческото 1,0797. EUR/USD остана под натиск, понижавайки се до 1.4151, а EUR/GBP проби дългосрочната бариера в 0,8731 и открива потенциал за по-продължителен спад. Силен спад регистрира и австралийският долар, който се понижи с близо 300 пипса за изминалият ден. Тази нощ бяха публикувани данните за продажбите на дребно, които отчетоха спад от 0.1%, при очаквания за ръст от 0.4%. Търговският баланс на страната за месец юни, също отбелязва спад, което допринесе за всеобщия спад на австралийския долар на валутните пазари.

Отдел "Анализи валутни пазари", ФК "Логос-ТМ" АД

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg