Пазарният оптимизъм бе кратък

703
Пазарният оптимизъм бе кратък

Американският долар обърна губещата си позиция, с която стартира при отварянето на азиатската сесия, в първите часове на седмицата. Фондовите пазари също стартираха търговията с ръст, окуражени от постигнатото споразумение между републиканци и демократи относно повишаване на дълговия таван. Сделката успокои пазарите, но за съжаление, само за броени часове. Малко след отварянето на европейските пазари, доларът започна постепенно да си връща загубените позиции спрямо основните си конкуренти.

Същественото настъпление на зелените пари дойде в началото на американската сесия, след като бяха публикувани разочароващите данни за промишленият сектор на страната. Индексът ISM в сферата на производството за юли е 50.9 пункта, при очаквания за спад до 55.0 пункта. Показателят бе 55.3 пункта за предходния период. Инвеститорите започнаха да затварят рисковите си позиции, което се отрази негативно на индексите, но позитивно на долара. EUR/USD спадна вчера с 1,54 % (269 пипса), до 1.4184, като в крайна сметка затвори на нива от 1.4263.

Основните печеливши за първия ден на август, в действителност се оказаха традиционните убежища за играчите на финансовите пазари - швейцарският франк и японската йена. Валутната двойка EUR/CHF спадна с 3,78 % (415 пипса), до 1.1026, след като опасенията за сделката по дълга на САЩ бяха изместени от страхове за нова рецесия, породени от слабия ръст на БВП за Q2 в петък и големия спад на ISM индексът вчера. Франкът успя да надделее и над всеобщо поскъпващия долар, като двойката USD/CHF достигна до ново историческо дъно към 0.7729. Министърът на икономиката на Швейцария заяви, че поскъпването на франка не е временно явления и не може да се очаква, че курсът ще се върне към старите си нива в скоро време.

Японската йена също нарастваше успоредно със швейцарския франк, но след като на пазара тръгнаха слухове за обсъждане на нова интервенция от страна на Японската централна банка, кросовете срещу йената бързо се изтласкаха във възходяща посока. USD/JPY се изтласка от 76.32, в близост до най-ниското ниво от 16 март, формирайки "двойно дъно". Опасенията за интервенция създават психологическа подкрепа при двойката.

Анализатори коментират, че фалита на САЩ е избегнат на този етап, след гласуването на споразумението, но риска от понижение на кредитния рейтинг остава налице. Въпреки сделката, все още има очаквания, че агенция Standard & Poor's ще понижи рейтинга на САЩ. Ако се случи, това ще е първият път от 1917 г. САЩ да изгубят най-високия си инвестиционен рейтинг ААА.

Отдел "Анализи валутни пазари", ФК "Логос-ТМ" АД

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Коментари

Ricardo
# 0
14:05 | 11 May 2012
Now I feel sputid. That's cleared it up for me
Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg