Ралито приключва

1508
Ралито приключва

Днешният ден е много важен за FX Concepts, но и доста страшен, пише главният инвестиционен директор на компанията, Джон Тейлър.

Тъй като нашето възприятие на пазара вече е много ясно, но не съвпада с приетите нагласи, ние изпадаме в много опасно положение. Еврото ще бъде „ударено" отново и суровинните валути ще бъдат поставени под все по-нарастващ натиск, пише Тейлър.

Цикличният анализ на FX Concepts показва, че валутните пазари в момента правят голям обрат точно сега, точно днес и че това ще бъде поне средносрочен обрат на посоката и при акциите, както и на кредитните пазари. Въпреки че е по-вероятно пазарите на акции и кредитните пазари да не започнат големия си спад преди последната седмица на август, изгледите са за предстоящ невпечатляващ месец, което означава, че сме в края на вълнуващата част на ралито от последните два месеца.

До края на следващия месец цените на акциите ще са тръгнали надолу, спредовете по кредитите ще нараснат рязко, а цените на държавните облигации ще започнат покачване до нов връх. Анализът на FX Concepts, който е изцяло технически показва, че ще през септември и октомври ще има завръщане към мрачните времена, с рязък спад, породен от проблеми с ликвидността и платежоспособността, който вероятно ще върне световната икономика отново по пътя към рецесията.

Въпреки че цикличната картина става все по-неопределена с времето от FX Concepts смятат, че ще има голямо циклично дъно при риска през януари и ново такова, вероятно по-агресивно, през третото тримесечие на 2011 г.

Използвайки цикличния анализ като основа от FX Concepts генерират набор от фундаментални условия, които биха позволили на циклична картина като тази да се получи. Ако S&P 500 тества дъната си от март 2009 г. в следващата година, а лихвените проценти паднат рязко, докато кредитните спредове нарастват значително, какво трябва да направи щатската икономика и как би изглеждал светът?

Очевидно широкоразпространеното убеждение, че рецесията от 2008 г. е зад гърба ни и че икономическият растеж леко ще се подобрява през следващите години, е грешно. Всички прогнози на правителствата от G-20 са напълно погрешни, което означава, че политиците не са подготвени за нов икономически спад. Какво ли би направил нов спад на Еврозоната, САЩ, Китай и Япония, тъй като те са уязвими по различен си начин?

Финансовите опори на Еврозоната не изглeждат като че ли могат да понесат рецесия в следващата година. Направеният наскоро стрес тест показа, че евентуален икономически спад би бил катастрофален за банките. Въпреки че тестът беше лесен, дори само при намаляването на цената на малка част от държавния дълг, който банки държат в търговските си сметки, много от банките имат ниска капиталова адекватност. Дори ако само едно правителство от Еврозоната не успее да отложи плащанията по задълженията си, цялата система ще се срине. Цикличната картина на FX Concepts означава, че те са негативно настроени спрямо еврото, а през следващата година изгледите са в полза на значително преструктуриране на еврото.

Евентуална рецесия в САЩ би могла да означава срив на пазара на общински облигации, тъй като много щати и общини ще бъдат принудени да банкрутират. Банките и големите компании обаче са по-ликвидни и по тази причина по-силни от техните конкуренти в Европа. По-агресивните отписвания на активи в САЩ и задаващите се общински фалити ускорява процеса на деливърдж в САЩ в сравнение с този в Европа.

Така че е възможно САЩ да излезе много по-силна в следващите няколко години. Евентуално забавяне в световната търговия, подобно на това от 2008 г., ще удари страните от Изтока и особено на Япония и Китай. Цикличната картина показва спад подобен на този от 2008 г., така че от FX Concepts приемат, че кредитните пазари ще блокират, както стана тогава и че икономиките ще последват приблизително същия курс. От FX Concepts внимателно ще насочват позициите си в посока по-силен долар и по-силна йена, точно както са го направили и през 2008 г. От компанията са бичи настроени и по отношение на държавния дълг.

Подобни статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg