Риск апетитът тласна еврото до двумесечен връх

630
Риск апетитът тласна еврото до двумесечен връх

Еврото достигна двумесечен връх спрямо долара в четвъртък, след като щатските и австралийските икономически данни възвърнаха вярата в глобалното икономическо възстановяване и повишиха апетита на инвеститорите за по-високодоходни валути.

Броят на подадените молби за помощи за безработни в САЩ през миналата седмица се понижи, което бе възприето от пазарните участници като обнадеждаващ знак на пазара на труда. Показателят спадна с 21 000 до 454 000 броя за седмицата до 3 юли, като за предходния период стойността му бе 475 000 броя. Прогнозите бяха за спад на показателя до 461 000 броя.

Известна подкрепа единната валута получи и от изказването на управителя на Европейската централна банка - Жан-Клод Трише, дадено след като банката реши да остави основния лихвен процент непроменен в 1.00%. На пресконференцията Жан-Клод Трише подчерта, че основната лихва остава на подходящи нива, а икономическият ръст към момента е умерен и неравномерен. Той повтори, че инфлацията ще остане умерена в обозримия политически хоризонт, а очакванията за ръста й не са променени.

Трише заяви отново, че рисковете за икономиката и инфлацията остават широко балансирани, а обстановката продължава да се характеризира с висока несигурност. Управителят допълни, че публикуваните данни от май насам потвърждават размера на цялостния баланс на банката и факта, че се повишава от началото на годината.

В резултат на засиления инвеститорски интерес към по-рисковите валути вчера, еврото поскъпна с 0.6% до 1.2711 долара, което е и нов двуседмичен връх за валутата. Доларовият индекс, измерващ стойността на зелените пари спрямо шест основни валути, се понижи с 0.35% до 83.66 пункта.

Повишеното търсене на рискови активи през вчерашния ден бе насърчено и от силните данни за заетостта в Австралия, подкрепящи перспективите за ускоряване на икономическия растеж. Нивото на безработица за юни в Австралия се понижи до 5.1%, като се очакваше да остане непроменено спрямо 5.2% за предходния период. Промяната в броя на заетите за юни на месечна база показа увеличение до 45 900, след като се очакваше да достигне 15 300 спрямо 26 900 за предходния период. Така данните превърнаха австралийския долар в една от най-търсените валути, като парите поскъпнаха с 1.7% спрямо щатския долар и с 2.75% спрямо йената до съответно 0.8790 щатски долара и 77.88 йени.

От своя страна японската валута се понижи през вчерашния ден, като натискът върху парите дойде, както от добрият риск-апетит, така и от ралито в доходността на американските държавни облигации. Доходността на 10-годишните книжа достигна до 3.045%, а на 30-годишните книжа до 4.011%, като и двете са за пръв път съответно над 3% и над 4% нивото от 29 юни насам. Спрямо долара, японските пари поскъпнаха с 1.1% до 88.64 йени, а спрямо еврото се покачиха с 1.5% до 112.50 йени.

Стерлингът удари нов двуседмичен връх на ниво 1.5240 долара през вчерашния ден. Основна причина за това ново покачване на паунда беше общата слабост на долара и йената спрямо останалите основни валути с оглед силния риск-апетит на фондовите и стоковите пазари от сряда следобед насам. В последствие, въпреки по-добри данни за индустриалното и промишлено производства на Великобритания за май, стерлингът се оказа под силен натиск от продажби, след като Английската централна банка остави водената до момента политика непроменена. Комитетът по монетарна политика към Банката остави вчера основната лихва непроменена на исторически ниско ниво, с цел да предпази икономиката от влиянието на огромните съкращения в правителствените разходи. Решението бе очаквано и така лихвата остава на равнище 0.5%, а размерът на финансовите стимули на ниво 200 млрд. паунда.

Бъдещата политика на банката остава напълно зависима от съкращенията на разходите и повишаването на данъците, които правителството ще предприеме, за да съкрати 155 млрд. паунда от бюджетния дефицит. Въпреки че решението бе очаквано пазарните участници предпочетоха да стоят на страна от паунда, докато от правителството не дадат ясни детайли как точно възнамерява да постигне съкращението на бюджетния дефицит. В резултат на това, британските пари поевтиняха с 0.6% до 1.51 долара.

Отдел "Анализи валутни пазари", ФК "Логос-ТМ" АД

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg