Скок на еврото след заседанието на ФЕД

485
Скок на еврото след заседанието на ФЕД

По време на търговията във вторник еврото успя да възвърне изгубените си позиции от предния ден, като приключи деня с повишение на нива от 1.4375 долара.

Първоначално през вчерашната търговия единната валута бе подкрепена от изказването на шефа на ЕЦБ - Трише, че банката остава на вторичния дългов пазар и планира да продължи с покупки на суверенни дълги книжа на страни от Еврозоната - главно на дългови книжа на Италия и Испания. Той каза още, че банката има за цел да върне доверието на инвеститорите, и че покупките на испански и италиански дългови книжа не означава промяна в досегашната парична политика на Централната банка. Според него, покупките на дългови книжа ще помогне за трансмисията на паричната политика на банката.

Впоследствие имаше рязко поскъпване на еврото на форекс пазара, като реакция към изявлението след заседанието на ФЕД, от което стана ясно, че американската централна банка е решила да остави лихвените нива без промяна до рекордно ниските стойности от 0,25%, поне още две години до 2013г. Федералният резерв на САЩ излезе с мрачна прогноза за перспективите пред икономическия растеж на страната. Визията на ФЕД за американската икономика, е значително по-мрачна в сравнение с изявлението от миналия месец, отбелязва Bloomberg.

В изявлението на Фед пише, че рисковете пред перспективата на американската икономика са се увеличили значително. Централна банка очаква и през следващите тримесечия данните за икономическия растеж да бъдат слаби на фона на високата безработица, забавянето на производствената активност и ниското потребителско доверие. От ФЕД също така заявиха, че имат готовност да приложат допълнителни финансови инструменти за подсилване на икономиката, които ще бъдат прилагани според моментното състояние на икономическата картина.

Британският паунд остана почти без промяна, след като бе подложен на резки двупосочни движения по време на търговията във вторник. Негативно влияние на британската валута оказват продължаващите сблъсъци в редица от големите градове на страната между полицията и младежи, което може в крайна сметка да се отрази негативно върху икономиката и върху активността в търговията на дребно.

Вчера за Великобритания бяха публикувани редица икономически данни. Търговският дефицит на страната е нараснал до най-високото си ниво за последните 6 месеца през юни. Основна причина за това е бил резкият спад в експорта на петрол. От националния статистически офис на страната бе съобщено, че дефицитът е нараснал до 8.873 млрд. паунда през юни от 8.467 млрд. паунда месец по-рано. Стойността е над очакваните 8.200 млрд. паунда.

Промишленото производство на страната за юни на годишна база е 2.1%, като показателят бе 2.8% за предходния период. а на месечна база е -0.4%, при показател бе 1.8% за предходния период. Индустриалното производство за юни на годишна база е -0.3%, показателят бе -0.8% за предходния период. Индустриалното производство за юни на месечна база е 0.0%, показателят бе 0.9% за предходния период.

Източник: Отдел "Анализи валутни пазари", ФК "Логос-ТМ" АД

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg