Технически анализ на основните валутни двойки за 07.03.16 г.

1190
Технически анализ на основните валутни двойки за 07.03.16 г.

Американските индекси S&P 500 и Dow Jones Industrial Average приключиха търговията в петък, достигайки двумесечен връх и така записаха трета поредна печеливша седмица. Поскъпването на петрола и ралито на енергийния сектор и този на материалите допринесоха значително за натрупаните печалби.

По-добрите данни за състоянието на пазара на труда в САЩ през февруари подчертаха факта, че икономиката на страната продължава да се подобрява и така се засилиха очакванията за поне още едно увеличаване на лихвения процент от Федералния резерв до края на тази година.

Американската икономика е създала нови 242 000 работни места през февруари и така компенсира слабото изоставане през първия месец на 2016 г. Крайните резултати надминаха очакванията на специалистите.

Нивото на безработица се задържа на 4.9 процента, а заетостта достигна най-високите стойности от май месец насам, след като над половин милион хора са намерили работа.

Въпреки положителните данни, докладът показа, че заплащането за час и отработените часове са отбелязали понижение, което може да даде основание на Фед да не променя лихвите този месец. Програмата за „нормализиране“ на паричната политика стартира декември месец миналата година.

Акциите на финансовите компании бяха сред най-големите победители тази седмица, след като инвеститорите бяха убедени, че оптимистичните икономически резултати ще принудят Федералния резерв да продължи затягането на паричната политика, което от своя страна би се отразило положително на банките.

Енергийният сектор нарасна с 5.8 процента, след като петролът скочи с 10 процента за една седмица. Търговците на ценни метали и суровини се фокусираха върху намирането на знаци, които да подскажат, че американското производство на петрол ще се редуцира, а преговорите за замразяване на износа от останалите големи производители ще продължат.

Европейските акции затвориха търговията в петък на по-високи нива благодарение на окуражителните данни за състоянието на пазара на труда в САЩ. Така борсите регистрираха трета поредна успешна седмица.

В четвъртък предстои среща на Европейската централна банка. Всички очакват, че президентът Марио Драги и неговите колеги ще наложат допълнителни мерки, с които да се увеличи все още ниската инфлация в региона и да се стимулира икономическата активност.

Данните от тази седмица показаха, че потребителските цени за февруари са се понижили спрямо същия период година по-рано.

EUR/USD

Еврото отбеляза втора поредна успешна сесия спрямо долара в петък. Сесията бе изключително волатилна, като разликата между най-високата и най-ниската стойност за деня бе 137 пипса. Двойката се приближи до съпротивата при 1.1066 и ако бичите настроения продължат и занапред, тя ще бъде пробита скоро. Търговията в петък стартира на цена от 1.0956, като в началото трендът бе неутрален. По-сериозни изменения в цената бяха регистрирани следобед, когато бе достигнат връх за деня при 1.1040. Финалната линия бе пресечена на курс от 1.1001.

Подкрепа: 1.0892; 1.0822;
Съпротива: 1.1066; 1.1119;

GBP/USD

Паундът записа ръст спрямо долара в последния ден от работната седмица. Британската валута продължи положителната инерция за трети пореден ден. Очаква се обаче цената да се коригира в полза на долара. Така двойката има вероятност да направи тест на подкрепата при 1.4031. Сесията в петък стартира на курс от 1.4173, а лирата напредна с 49 пипса. Връх за деня бе достигнат малко преди финала на ниво 1.4246.

Подкрепа: 1.4031; 1.3919;
Съпротива: 1.4289; 1.4393;

USD/CHF  

Доларът регистрира волатилна сесия спрямо швейцарския франк в петък. В крайна сметка търговията приключи в полза на американската валута и така тя възстанови частично загубите от четвъртък. Ако биковете продължат да преобладават, съпротивата при 1.0008 ще бъде пробита. Стартът в петък бе даден на курс от 0.9918, като цената варираше в широк диапазон. Връх за деня бе достигнат при 0.9987, а финалната линия бе пресечена на ниво от 0.9933.

Подкрепа: 0.9870; 0.9851;
Съпротива: 1.0008; 1.0035;

USD/JPY

Доларът отбеляза динамична търговия спрямо йената в петък. В крайна сметка цената на отваряне се доближаваше до тази на затваряне, съответно 113.66 и 113.95. В началните часове мечите настроения преобладаваха и така двойката удари дъно за деня при 113.12. Впоследствие посоката се промени и така разликата между най-високата и най-ниската стойност бе 113 пипса. Ако положителната инерция продължи и занапред, валутите ще пробият съпротивата при 114.56.

Подкрепа: 112.13; 110.95;
Съпротива: 114.56; 115.18;

Отдел Международни финансови пазари
ИП Евро-Финанс АД

forex@eurofinance.bg 
www.eurofinance.bg

* Настоящият материал не представлява препоръка за покупко/продажба на ценни книжа.

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg