Молбите за обезщетения при безработица в САЩ с 44-годишно дъно

1297
Молбите за обезщетения при безработица в САЩ с 44-годишно дъно

© Pixabay

Броят на молбите за обезщетения при безработица, подадени в САЩ през миналата седмица, се е се е понижил до най-ниската си стойност от близо 44 години, разкриха изнесените днес от американското Министерство на труда данни.

Това е поредната индикация, че пазарът на труда в страната продължава да се подобрява, отбелязва Bloomberg.

Според доклада през миналата седмица, в САЩ са подадени 223 000 молби за обезщетения, или с 19 000 по-малко от предходния период. Това е най-ниското ниво от март 1973 г. Очакванията на икономисти, анкетирани от Bloomberg, за миналата седмица бяха за леко увеличение, до 245 000 подадени заявления.

Междувременно четириседмичната пълзяща средна стойност на броя на молбите се повиши с 6250 - до 234 250. Това е най-ниската стойност на усреднения показател от април 1973 г.

Миналата седмица бе 104-ата поред, в която броят на молбите остана под 300 000 – ниво, което се приема като знак за стабилен пазар на труда. Това е най-дългата подобна серия от 1970 г., когато приключва рекордната и до днес серия от 161 седмици.

Доброто състояние на пазара на труда в САЩ прави намирането на служители с опит и умения все по-трудно и това кара работодателите в страната да се въздържат от съкращения.

Публикуваният в началото на миналия месец доклад за заетостта показа, че през януари нивото на безработицата в САЩ е било 4.8%. Утре американското Министерство на труда ще изнесе данните за февруари.

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg