Двудневното заседание на Bank of England по паричната политика приключва днес - на фона на статистики, показващи, че британската икономика ще се забави значително или дори ще навлезе в рецесия, предаде Асошиейтед прес.

Въпреки редицата мрачни статистически доклади, последният от които показа, че
потребителското доверие в страната се е понижило до пореден рекорден минимум през юли - много анализатори очакват централната банка на Великобритания да остави водещата си лихва непроменена на равнище от 5% в края на редовното си месечно заседание.

Много икономисти прогнозират, че Великобритания скоро ще навлезе в рецесия, но евентуално понижение на лихвения процент, целящо стимулиране на икономическия растеж, би имало нежелателния ефект да повиши инфлацията, която вече е над препоръчителното равнище на правителството от 2%.

Решението на Bank of England за евентуална промяна на водещата й лихва се очаква в 11 часа по Гринуич (14 ч. българско време).

На заседанието си във вторник Управлението за федерален резерв (УФР) на САЩ остави без промяна основната си лихва на равнище от 2% - най-вече заради опасения от инфлация, отбелязва АП.

Източник: БТА, Снимка: БГНЕС/ЕРА