Британският паунд отбеляза спад спрямо щатския долар в единадесети пореден ден днес, което е най-дълго продължилата му губеща серия поне от 37 години насам, информира Bloomberg. Спадът е породен от спекулациите, че забавянето на икономиката ще принуди Централната банка на Великобритания да намали лихвените проценти.

Британският паунд върви към четвърти спад на седмична база спрямо долара, най-големият от декември насам, след като наскоро се разбра, че безработицата в страната е нараснала през юли с най-много от почти 16 години насам. Растежът на икономиката страда от по-малките приходи от туризъм и намаляващите данъчни постъпления.

Британският паунд загуби 0.7% спрямо долара и се разменяше срещу 1.8561 от зелената валута рано тази сутрин, в сравнение с 1.8698 долара за паунд вчера. Това е и най-дългата губеща серия на паунда спрямо долара от януари 1971 г. насам. Британската валута, която отива към 3.4-процентен спад за седмицата, е загубила 6.4% спрямо долара от 31 юли насам, достигайки 22-месечно дъно. Еврото се разменяше срещу 79.23 пенса, в сравнение с 79.28 пенса вчера.

Обезценяващата се валута е израз на опасенията, че сривът на жилищния пазар тласка втората най-голяма икономика в Европа към рецесия. Икономиката на Обединеното кралство ще нарасне с около 0.1% на годишна база през първото тримесечие на 2009 г., в сравнение с предходните прогнози за растеж от 1%, показват банкови прогнози, публикувани в последните дни.

Броят на чуждестранните туристи, които са посетили Великобритания през второто тримесечие на годината, е намалял, след като финансовите опасения се отразяват на икономическите перспективи в други европейски държави, според Financial Times. Посещенията на чуждестранни граждани на Острова са намалели с 5% през второто тримесечие в сравнение с първото тримесечие и с 3% на годишна база.

Забавящата се икономика на Великобритания вече изпрати стойността на паунда на ниво под това, на което се очакваше да завърши годината. Валутата ще струва 1.89 долара, а 80 пенса от нея ще се разменят срещу 1 евро до края на годината, според осреднената прогноза на анализатори и стратези, интервюирани от Bloomberg.

Доходността на 10-годишните държавни облигации, която в момента е 4.61%, ще завърши годината на ниво от 4.87, според отделно проучване.

Паундът е загубил 6.4% спрямо долара от началото на годината, след като остана почти непроменен спрямо щатската валута до 31 юли. Паундът се е обезценил със 7.4% спрямо еврото през 2008 г.