Днес доларът изпитва затруднения да запази спечеленото, след като поскъпването му от близо 1.5-годишното дъно спрямо кошница от валути изгуби инерция.

Доларовият индекс отстъпи до 93.826 пункта, в сравнение с достигнатия в четвъртък връх от 94.356, което представляваше ръст от 2.7% от 16-месечното дъно, до което индексът падна по-рано през месеца.

Вчера стана ясно, че ръстът на щатската икономика се е забавил до 0.5% през първото тримесечие на годината. Това подсили опасенията за по-бавен темп на вдигане на лихвите от страна на Фед, което допълнително натежа над долара.

Спрямо йената доларът се търгуваше на ниво от 108.35, след като отстъпи от достигнатия в сряда двуседмичен връх от 109.38.

Зоната 109.30-40 е мястото, на което доларът бе ограничен точно след големия му спад след решението на Централната банка на Япония да не внася допълнителни промени в паричната си политика през април.

Анализатори смятат, че Япония едва ли ще се намеси на пазара преди домакинството си на срещата на Г-7 този месец, въпреки че японските власти не са особено щастливи с 11-процентното поскъпване на валутата от декември насам.

С поевтиняването на долара еврото също се възстанови до 1.1428 от достигнатото във вторник дъно от 1.13585.

Британският паунд остава в отбранителна позиция, след като последните проучвания показаха, че изходът от рефенрендума за евентуалното излизане нa страната от ЕС на 23 юни е все още неясен.

Централната банка на Великобротания днес трябва да публикува обновените си прогнози за ръста и инфлацията, но несигурността около референдума вероятно ще накара банката да бъде предпазлива.

Паундът се търгуваше на ниво от 1.1440 спрямо долара, недалеч от двуседмичното дъно от 1.4375, достигнато в понеделник.