Европейските фондови пазари отбелязаха ръст в понеделник, но затвориха под най-високите стойности за деня, след като цената на петрола отново излезе на червена територия.

„Европейските акции демонстрираха стабилност в понеделник, въпреки че цените на суровините и ценните метали изтриха голяма част от първоначалните печалби“, каза Джаспър Лоулър, пазарен анализатор на CMC Markets.

Надеждите, че през юни Федералният резерв на САЩ ще остави лихвените нива непроменени и относително позитивната сесия на азиатските пазари успяха да изместят фокуса на инвеститорите от опасенията, че икономиката на Китай отслабва, имайки предвид слабите данни за търговския баланс в страната.

Разочароващият доклад за заетостта в САЩ, който бе публикуван в петък, попари очакванията, че Фед ще увеличи основния лихвен процент следващия месец.

Акциите на минните компании отбелязаха рязко понижение след слабите данни за Китай, които повдигнаха отново въпроса за състоянието на икономиката. Износът на страната е паднал с 1.8 процента за април, а вносът е отбелязал понижение от 10.9 процента.

Гърция отново се върна в полезрението на инвеститорите в понеделник. В неделя парламентът гласува реформа на пенсионната система и увеличаване на данъците, като по този начин цели да отключи поредния спасителен транш.

Финансовите министри на Еврозоната се срещнаха в Брюксел, за да обсъдят спасителната програма за Гърция и да решат възможно ли е някакво облекчение на задлъжнялата страна.

Американските индекси S&P 500 и Nasdaq Composite затвориха на зелена територия в понеделник благодарение на ралито в сектора на здравеопазването, а индексът Dow Jones Industrial Average отбеляза понижение, след като несигурността около цената на петрола предизвика смут на Wall Street.

Цената на акциите бе волатилна, след като през изминалия уикенд енергийният министър на Саудитска Арабия Али ал-Найми не даде яснота за бъдещата енергийна политика на страната. Това коментира Пол Нолте, продуктов мениджър на Kingsview Asset Management. Постът на Ал-Найми ще бъде наследен от Халид ал-Фалих, председател на държавната петролна компания Saudi Aramco.

Според Даян Джафи, главен мениджър в TCW, несигурността около петрола кара повечето инвеститори да стоят настрана от активна търговия.

EUR/USD
Единната валута регистрира неутрална сесия спрямо долара в понеделник. Така двойката остана на нивата от края на миналата седмица. Краткосрочните очаквания обаче са в полза на долара и ако те се оправдаят, подкрепата при 1.1309 ще бъде пробита скоро. Сесията в понеделник стартира на цена от 1.1394, а финалът бе сложен на курс от 1.1381. Разликата между най-високата и най-ниската стойност за деня бе 45 пипса.

Подкрепа: 1.1309; 1.1270;
Съпротива: 1.1492; 1.1540;

GBP/USD

Паундът записа динамична сесия спрямо долара в понеделник. В крайна сметка цената на отваряне бе близка до тази на затваряне, съответно 1.4414 и 1.4405. В началните часове мечите настроения преобладаваха и така двойката удари дъно за деня при 1.4374. Впоследствие трендът се промени и валутите достигнаха до най-високата стойност 104 пипса по-нагоре. Ако английската валута оправдае положителните очаквания, съпротивата при 1.4670 ще бъде застрашена.

Подкрепа: 1.4297; 1.4170;
Съпротива: 1.4670; 1.4768;

USD/CHF

Доларът регистрира незначително понижение спрямо швейцарския франк в понеделник. Така двойката остана близо до съпротивата при 0.9784 и ако бичите настроения от края на миналата седмица отново започнат да доминират, ключовото ниво ще бъде преодоляно. Сесията бе отворена на цена от 0.9717, а финалът бе сложен едва 8 пипса по-надолу. В началото трендът бе от мечи характер, но след като бе ударено дъно при 0.9683, загубите бяха възстановени.

Подкрепа: 0.9584; 0.9499;
Съпротива: 0.9784; 0.9856;

USD/JPY

Доларът натрупа позиции спрямо йената в понеделник. Американската валута оправда положителните очаквания и успя да възстанови част от загубите, които записа миналата седмица. До пробив на ключови нива не се стигна, но ако бичият тренд продължи и занапред, съпротивата при 109.08 ще бъде преодоляна. Сесията в понеделник стартира на курс от 107.51, а биковете надделяха от самото начало. Двойката достигна връх за деня при 108.59, а финалът бе сложен на курс от 108.31.

Подкрепа: 106.22; 105.52;
Съпротива: 109.08; 110.64;

Отдел Международни финансови пазари

ИП Евро-Финанс АД

forex@eurofinance.bg
www.eurofinance.bg

* Настоящият материал не представлява препоръка за покупко/продажба на ценни книжа.