Йената отчита понижение, след като отстъпи от достигнатите наскоро върхове след предупреждението от страна на японските власти, че са готови да се намесят и да обезценят валутата.

Доларът поскъпна с близо 0.4%, до 12-дневен връх от 108.795 йени, след като скочи с над 1% вчера. Щатската валута бе поевтиняла до 18-месечно дъно от 105.55 йени през миналата седмица, след като Централната банка на Япония не внесе промени в паричната си политика.

На фона на поскъпването на йената, в понеделник японският финансов министър Таро Асо обяви, че властите са готови да се намесят с цел обезценяване на валутата, ако движенията й са достатъчно волатилни, за да навредят на търговията и на икономиката на страната. Асо повтори посланието и днес.

Еврото се оскъпи с 0.4%, до близо двуседмичен връх от 123.83 йени, отдалечавайки се допълнително от триседмичното дъно от 121.48, достигнато миналата седмица.

Еврото отчитат леко понижение спрямо долара, до 1.1380. Доларовият индекс нарасна до най-високото си ниво от близо две седмици, отдалечавайки се допълнително от 15-месечното дъно, достигнато на 3 май.

По-скъпият долар и по-ниските цени на суровините също поставиха под напрежение австралийския, новозеландския и канадския долар. Цените на желязната руда, петрола и медта се понижиха вчера.

Австралийският долар първо падна до двумесечно дъно от 0.7300 щатски долара днес, но след това бележи лек ръст от 0.2%, до 0.7327.

Новозеландският и канадският долар се обезцениха до едномесечни дъна от 0.6733 и 1.3016 спрямо долара, респективно.