Днес доларът поевтиня до 21-месечно дъно спрямо йената, след като японската валута се оскъпи след решението на Централната банка на Япония да не въвежда нови стимули за икономиката.

Доларът вече бе поставен под натиск, след като Федералният резерв на САЩ занижи прогнозите си за икономическия растеж и ограничи очакванията си за вдигането на лихвите, с което бетонира очакванията, че няма да повиши лихвените проценти през следващия месец, въпреки че даде индикации, че планира да го направи на два пъти през тази година.

Доларът отново бе поставен под натиск спрямо йената, след като Централната банка на Япония не внесе промени в паричната си политика.

Решението доведе до сериозно засилване на интереса към японската валута.

Доларът поевтиня до 104.505 йени, което бе най-ниското му ниво от септември 2014 г. насам. За последно доларът се търгуваше срещу 104.83 йени, или с понижение от 1.1% за деня.

Продължаващите опасения, че Великобритания може да гласува за излизане от ЕС не спират да тежат над паунда и помогнаха за ръста на йената, която е считана за валута-убежище във времена несигурност, отчасти заради статута на Япония на нетен кредитор.

Паундът поевтиня с 0.1% до 1.4185 долара, след като падна до двумесечно дъно от 1.4091 във вторник.

Спрямо йената, паундът падна с 1.1% до 148.50, което бе най-ниското ниво от август 2013 г.