Днес британският паунд поевтиня до осемседмично дъно спрямо долара преди очаквания референдум, който може да извади Великобритания от ЕС.

Йената записа ръст на фона на опасенията около референдума и възхода на кандидатът за президент на САЩ Доналд Тръмп.

Британският паунд, който поевтиня с 1.4% в петък, записвайки втория си най-голям спад за годината, изгуби още 0.5% в ранната азиатска сесия до 1.4182 спрямо долара. Паундът падна до 1.4159, което бе най-ниското му ниво от 18 април насам.

Публикуваните през уикенда социологически проучвания показаха, че гласоподавателите все още са разделени за това дали да напуснат ЕС. Референдумът е насрочен за 23 юни.

Паундът падна до едномесечно дъно и спрямо еврото, което поскъпна до 79.355 пенса. За последно еврото се разменяше срещу 79.135 пенса.

В същото време йената скочи до най-високото си ниво от три години спрямо паунда и еврото, след като инвеститорите потърсиха убежище при японската валута на фона на понижените пазарни нагласи след поредната масова стрелба в САЩ.

Паундът падна до близо тригодишно дъно от 150.28 йени, докато еврото се обезцени до също до тригодишен минимум от 119.215 йени.

Доларът също така падна до едномесечно дъно от 106.075 йени и за последно се разменяше на ниво от 106.26, губейки 0.6% за деня.

Много от пазарните участници мислят, че Централната банка на Япония няма да внесе промени в паричната си политика на своята среща на 15 и 16 юни, но тези нагласи може да се променя, ако доларът падне под 18-месечното си дъно от 105.55, достигнато на 3 май.

Централните банки на САЩ, Великобритания и Швейцария ще проведат своите срещи за обсъждане на паричната политика през тази седмица, но инвеститорите очакват те да не внесат промени предвид предстоящия референдум във Великобритания.

Федералният резерв обаче може да се опита да запази надеждите за вдигане на лихвите чрез изявления и коментари от страна на Джанет Йелън.

Еврото поевтиня до 1.12475 спрямо долара, което е най-ниското му ниво от 3 юни насам.

Швейцарският франк се търгува без промяна на ниво от 1.0840 спрямо еврото, което е най-високото му ниво от три месеца насам.

Изнесените по-рано днес данни за икономиката на Китай в по-голямата си част съвпаднаха с пазарните очаквания.

Австралийският долар се търгуваше почти без промяна на ниво от 0.7378 щатски долара.