Опасенията сред инвеститорите на азиатските пазари продължават, като индексите в региона отбелязаха най-големия си спад от 13 май, прекъсвайки триседмичния си ръст. Поскъпващият долар инициира понижение в цената на петрола и останалите суровини на стоковите пазари.

Индексът MSCI Asia Pacific загуби 1.1% от стойността си, докато японският Topix се понижи с 0.8%. Южнокорейският Kospi намали стойността си с 0.3%.

Петролът се върна при нива на търговия под 51 долара за барел, а златото отбеляза първото си от три дни насам понижение. Поскъпването на долара до голяма степен предопредели спада при основните суровини.

Доларовият индекс, отразяващ представянето на „зелените пари“ спрямо 10 основни валути, нарасна за втори пореден ден, добавяйки 0.2% към стойността си след ръста си от 0.4% вчера. Показателят е на път към второто си седмично понижение обаче, като за седмицата се търгува с 0.3% надолу.

Йената се търгува без съществена промяна спрямо долара при 107.08 йени. Австралийският долар се присъедини към корейския вон и малоазийския рингит в спада им, губейки 0.2% от стойността си.

Вонът поевтиня с 0.8% спрямо долара, след като южнокорейската централна банка понижи нивото на лихвите вчера.

„През следващите две седмици ще станем свидетели на срещата на Фед и японската централна банка относно лихвите. Предстои референдума за напускане или оставане на Великобритания в границите на ЕС, както и изказването на Йелън пред Конгреса. В допълнение, вниманието на инвеститорите ще е насочено още към данните за инфлацията и продажбите на дребно в САЩ“, коментира Дейвид Крой, главен стратег в ANZ Bank New Zealand Ltd., цитиран от Bloomberg.

“Пазарът не очаква Фед да повиши лихвите, като налице са рискове от това резервът да го изненада, като премине към по-балансирана ситуация на две повишения на лихвите от рекордно ниските им стойности“, прогнозира още Крой.

Наскорошният оптимизъм, че Фед ще отложи повишението на лихвите, в среда на влошаване на пазара на труда, до голяма степен бе в основата на ръста на индексите, достигнали на крачка от нови рекордни стойности. Този потенциал обаче като че ли е изчерпан, според пазарните наблюдатели.

Инвеститори и анализатори спекулират, че са налице малко причини за по-нататъшно повишение на индексите и регистрирането на нови рекордни стойности. Някои известни инвеститори, като Сорос например, открито показват късите си нагласи и предупреждават за потенциално понижение на пазарите.

Фючърсите на широкия индекс S&P 500 се търгуват с понижение от 0.1% при ниво от 2 104.20 пункта, след загубата на индекса от 0.2% вчера. Широкият индикатор все още е в рамките на един процент от исторически най-високата си стойност.