Щатската инвестиционна банка Goldman Sachs понижи инвестиционната си оценка на щатските акции до neutral за следващите 12 месеца, като заяви, че няма съществени причини инвеститорите да държат акции през този период.

„Докато не видим ясни сигнали за възстановяване на ръста, не се чувстваме комфортно по отношение на риска, свързан с акциите, особено в среда, в която те са близо до пиковите си нива на оценки“, коментираха от банката в писмо към своите клиенти.

Goldman занижи също така оценките си до neutral и за пазарите на акции в Европа и Япония.

„Фед е много по-слабо агресивен в политиката по отношение на лихвите, отколкото очаквахме първоначално, и разликата с централните банки в Европа и Япония се забави. Силната йена и евро започват да тежат над пазарите в тези два региона“, се казва още в анализа.

От банката са неутрални и по отношение на развиващите се азиатски пазари, като заявиха, че китайската икономика се представя по-добре от очакванията от началото на годината. Въпреки това обаче рисковете, свързани с пазара в страната, се запазват.

Goldman заяви, че предпочита дълговите книжа пред акциите, където финансовите оценки са по-малко „разтегнати“.

„Щатските високодоходни корпоративни ценни книжа все още предоставят висок потенциал, а високите спредове предоставят буфер към по-високи потенциални лихви“, се казва в доклада на GS.

Goldman не са единствените, които се разграничават от акциите. Глобалните портфолио-мениджъри са намалили експозицията си към щатските пазари до 6% спрямо 9% през изминалия месец, според статистиката на Bank of America-Merrill Lynch.