„Продавай през май и си почивай“ е старо инвестиционно правило. Тази година то може да е по-актуално от всякога, според анализатори от Goldman Sachs.

Докато екипът за инвестиции в акции на щатската банка, воден от Дейвид Костин, смята, че широкият индекс S&P 500 все още може да се повиши до 2 100 пункта до края на годината, това може да се случи при сериозна волатилност.

Анализаторите на банката прогнозират потенциално понижение на индекса до дъното му през февруари, или нива около 1 850 пункта.

Ето част от причините за тези очаквания:

На първо място, съотношението цена-печалба на индекса е при високи нива и сочи, че щатските акции са скъпи въз основа на историческите стандарти.

На второ място, инвеститорите не са купували особено големи обеми щатски акции по време на възстановяването от 11 февруари, като хеджфондовете са останали нетни продавачи, според данни на банката.

Никой не е наясно каква ще е политиката на Фед, което най-вероятно ще продължи да внася сериозна волатилност на пазарите. Около една трета от инвеститорите прогнозират едно-единствено повишение на лихвите до септември.

И на последно място, тази година има президентски избори в САЩ. Това означава, че резултатите от изборните проучвания ще влияят много силно върху посоката на пазара.

Предвид на потенциалната „екзотична“ кандидатура на Доналд Тръмп за президент, това може да не се хареса особено на инвеститорите.

Тръмп даде сериозни заявки, че може да е сериозен фактор върху фондовия пазар, като направи силно негативни коментари, свързани с щатската компания Amazon.