Един от десетте най-големи валутни трейдъри в света – щатската инвестиционна банка Goldman Sachs Group Inc., застава твърдо зад прогнозата си за поскъпване на долара, въпреки понижението на валутата в последните дни.

Поскъпването на зелените пари спрямо някои от основните валути днес посочи, че част от пазарните участници също са на подобно мнение.

Индексът, следящ представянето на щатската валута, се понижи с 3.5% през този месец, след по-слабо агресивната от очакванията позиция на Фед при последното заседание на резерва. Така доларовият индекс се насочва към най-лошото си месечно представяне от април на 2011 година.

Наблюдаваната слабост на щатската валута накара някои банки, като Macquarie Bank Ltd. и Morgan Stanley, да предупредят за по-нататъшна потенциална слабост на зелените пари.

Фед сигнализира две повишения на лихвите през тази година, а анализаторите очакваха резервът да прибегне към повишение само веднъж през тази година.

„Тезата за по-слаба разлика между политиките на Фед и останалите централни банки по света е по-скоро в подкрепа на долара, защото ще направи щатската икономика много по-добре представяща се от тази на Япония и еврозоната“, коментира Робин Бруукс, анализатор в GS. “И макар поскъпването на долара да е трудно на този етап, това ще се случи с времето“, допълва още специалистът.

Доларът поскъпна спрямо 20 от 31-те основни валути днес, като се търгува без съществена промяна спрямо еврото при 1.1281 долара за евро. Спрямо йената щатската валута се разменя при нива от 111.43 йени.

В края на миналата седмица доларът поевтиня до 110.67 йени, което бе най-ниската му стойност от октомври 2014 година насам.

Южноафриканският ранд поведе спада спрямо долара, следван от паунда. Японскияте пазари са затворени днес за честване на национални празници.