Еврото се понижи до най-ниското си ниво от над 11 години спрямо долара, докато трейдърите изчакват срещата на Европейската централна банка (ЕЦБ) за повече подробности около програмата за изкупуване на облигации.

Еврото изгуби 0.1% до 1.1065 спрямо долара, задържайки се над вчерашното дъно близо до 1.1061, което бе най-ниското от септември 2003 г.

ЕЦБ, която този месец започва програмата си за изкупуване на държавни облигации на стойност над 1 трлн. евро, се очаква да обяви подробности по-късно днес след срещата си за определяне на лихвената политика.

Подробностите около програмата може да не предизвикат голяма реакция при еврото, тъй като стартирането на програмата вече е отразено от пазара, според Йеспър Баргман от Nordea Bank в Сингапур.

Въпреки това разминаването в паричната политика на САЩ и еврозоната вероятно ще остави еврото под натиск спрямо долара, казва той.

Засега има голяма несигурност около това кога Федералният резерв ще започне да вдига лихвите, но някои анализатори очакват банката да се откаже от думата "търпеливо" в бъдещите си изявления по време на срещата си на 17-18 март, с което ще подготви почвата за евентуално затягане на паричната политика през юни.

На фона на колебливото еврото, доларът докосна ново 11-годишно дъно спрямо кошница от основни валути. Доларовият индекс нарасна до 96.061 пункта, което бе най-високото му ниво от септември 2003 г.

Спрямо йената доларът нарасна с 0.1% до 119.84, оставайки в рейнджа си от началото на седмица между 119.38 и 120.27 йени за долар.

Австралийският долар поскъпна за кратко, след като Филип Лоу, заместник-управител на Централната банка на Австралия, обяви, че австралийският долар е много по-близо до справедливата си стойност, от колкото е бил някога в последните няколко години.

Коментарът бе приет като смекчаване на позицията на банката за обезценяване на валутата и оскъпи австралийския долар до 0.7840 щатски цента.

След това австралийската валута ограничи поскъпването си и за последно се търгуваше почти без промяна на ниво от 0.7819.