Еврото се повиши до нов исторически максимум спрямо долара днес, като единната валута достигна моментно ниво от 1.4386 долара, на фона на нивата си на търговия от 1.4319 долара късно вчера.

Към момента еврото се търгува на нива от около 1.4375 долара, като според някои анализатори е възможно да станем свидетели дори на по-нататъшно повишение на единната валута и преминаването на нивото от 1.44 долара за евро.

Поскъпването се предопредели до голяма степен от не особено обнадеждаващите данни за щатската икономика, изнесени през настоящата седмица.

Поръчките на дълготрайни стоки са се понижили през септември с 1.7%, след като през август регистрираха спад от 5.3%.

Това бе и първото двумесечно поредно понижение при показателя от близо година насам и сочи по-малки разходи от страна на компаниите за дълготрайни активи.

До голяма степен поевтиняването на щатската валута се предопределя и от очакванията за по-нататъшен спад на краткосрочните лихви от страна на Фед през следващата седмица.

При последното заседание на резерва лихвите в най-голямата световна икономика бяха понижени изненадващо с половин процентен пункт.

Все повече стават и пазарните участници, прогнозиращи нов спад на лихвите с половин процентен пункт.

Като цяло обаче консенсусните очаквания са за понижение с 25 базисни пункта.

Спад регистрира щатската валута, спрямо останалите основни валути, като британският паунд се разменя на нива от 2.0564 долара за паунд, което е повишение, в сравнение с нивата му на търговия от 2.0511 долара за паунд късно вчера.

Леко повишение регистрира доларът спрямо японската валута, повишавайки се до ниво от 114.31 йени за долар, в сравнение с 114.06 йени късно снощи.