Икономическото доверие в еврозоната през февруари неочаквано се повиши за пръв път от четири месеца насам, основно в резултат на понижението на безработицата до рекордно ниско ниво.

Индексът, направен на база на изследване сред потребители и мениджъри на компании, се е повишил до 109.7 пункта през февруари от 109.2 пункта през януари. Средните очаквания на анализаторите бяха за стойност от 109.1 пункта.

В отделен доклад стана ясно, че безработицата в еврозоната се е понижила до 7.4% през януари, а инфлацията се е понижила до 1.8%, в сравнение с 1.9% месец по-рано.

Данните за инфлацията се оказаха по-добри от средните очаквания на анализаторите, които прогнозираха запазване на равнището й при ниво от 1.9% през януари.

Положителните данни карат анализаторите да очакват продължение в доброто развитие на европейските икономики, като в същото време задържането на инфлацията под желаните от Европейската централна банка 2%, намаляват опасенията за прекомерно повишение на лихвите, което може да нарани ръста на икономиките в зоната.

След изнесените резултати еврото почти не отбеляза изменение спрямо долара, като се търгува на ниво от 1.3190 долара за едно евро към момента.

Европейските индекси регистрираха понижение след силния спад на щатските вчера, като индексът Dow Jones Stoxx 50, следящ изменението на 50-те най-големи европейски компании, загуби 1.9% от стойността си, след като вчера се понижи с 2.6%.