Излишъкът по текущата сметка на Япония се повишава с 4.9% през февруари

397
Излишъкът по текущата сметка на Япония се повишава с 4.9% през февруари

Излишъкът по текущата сметка на Япония се е повишил с 4.9% до 2.42 трлн. йени (20.3 млрд. долара), като поевтиняването на йената е стимулирала износа на японските компании. Това бе и второто поредно месечно повишение на показателя.

Резултатът превиши средните очаквания на анализаторите, които прогнозираха излишъкът по текущата сметка на страната да възлезе на 2.3 трлн. йени.

Йената се търгува към момента на нива около 160 йени за едно евро, след като малко по-рано единната валута поскъпна до нов исторически рекорд от 160.15 йени за едно евро.

В основата на поевтиняването на японската валута стои ниското лихвено равнище в страната, като при ниво от 0.5% на годишна база лихвите в Япония са най-ниски сред развитите индустриални държави.

На заседанието си през тази седмица централната банка на страната запази равнището на лихвите непроменено.

Износът на Япония през февруари се е повишил с 9%, което бе и най-голямото повишение на износа в историята на страната, воден от повишения износ на автомобили, стомана и части за чип-сектора.

Вносът на страната през изминалия месец е нараснал с 10.3% на годишна база, сочат още изнесените данни.

В отделен доклад стана ясно обаче, че машинните поръчки във втората най-голяма световна икономика са се понижили с 5.2% през февруари, което кара някои анализатори да се притесняват относно развитието на промишлеността в страната.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg