Еврото поскъпва спрямо долара днес и това се случва на фона на изказване на канцлера на ФРГ Ангела Меркел, че Европа не изпитва проблеми с единната валута и ще остане вързана към еврото. Към 15.00 ч. едно евро струва 1.4464, при 1.4340 долара за евро вчера.

„Ние не изпитваме проблем с еврото. Главната ни грижа са дълговите проблеми. Финансовите пазари се съмняват, че европейските икономики са способни да се справят с дълговете в дългосрочна перспектива", цитират от Bloomberg думите на Меркел, която посети Сингапур, в рамките на тридневната си обиколка в Азия.

„Германия ще остане ангажирана с еврото и в това не трябва да има никакви съмнения", посочи още канцлерът.

На свой ред експерти сочат, че европейските власти движат планирано напред въпроса за разрешаване на дълговата криза около главния европейски длъжник - Гърция.

„Инвеститорите смятат, че европейските лидери се движат бавно, но в правилна посока в търсене на изход от кризата. Общата икономическа прогноза за региона изглежда оптимистично, а лихвените проценти, преди всичко, ще растат", казва Нийл Джоунс от Mizuho Corporate Banking Ltd.

На търговията днес влияят още и резултатите от гласувания вот на недоверие към премиера на Япония Наото Кан. С 293 гласа срещу 152 Кан остана на поста си, въпреки упреците от страна на японски политици за мерките по преодоляване на последиците от земетресението и цунамитo от 11 март.