Британският паунд бележи нов срив днес, докосвайки ново 31-годишно дъно, който хвърли валутните трейдъри в недоумение.

В разстояние на две хаотични минути по време на азиатската сесия по-рано днес паундът се срина до 1.1841 долара, което е най-ниското му ниво срещу американската валута от март 1985 г. Поне една електронна трейдърска платформа е записала транзакция на курс от 1.1378 през този период, съобщава Bloomberg, позовавайки се на трейдъри, пожелали анонимност.

След това британската валута отскочи и в 09:52 ч. се търгуваше по курс от 1.2431, или с 1.47% под последното си затварящо ниво.

Анализаторите все още търсят обяснение за причината за моментния срив, но общото мнение е, че за него важна роля са изиграли алгоритмите за автоматизирана електронна търговия. Някои смятат, че първоначалното понижение е било предизвикано от човешка грешка, а алгоритмите са изострили допълнително ситуацията по време на деня, когато ликвидността е ниска.

Други пък посочиха като вероятна причина материал на Financial Times, цитиращ френския президент Франсоа Оланд, който вчера заяви, че Европейският съюз трябва да заеме твърда позиция в преговорите по отделянето на Великобритания от блока.

„Сами по себе си, тези коментари не биха могли да предизвикат срив в такива размери, но когато имаме движение в период на ниска ликвидност, нещата могат бързо да излязат извън контрол,“ коментира Гарет Бери, валутен стратег на Macquarie Bank в Сингапур, цитиран от Bloomberg.

Експертът не бе особено оптимистично настроен по отношение на перспективата пред британската валута в краткосрочен план. Той смята, че паундът може и да се възстанови до нива от около1.25 долара днес, но „всички технически нива на подкрепа са заличени, така че паундът е обречен през следващите месеци.“

Според главния валутен стратег на Commonwealth Bank of Australia Ричард Гриейс, моментният срив може би е предизвикан от опортюнистични хеджфондове и алгоритмични трейдъри, които са видели възможност да се облагодетелстват от ниската пазарна ликвидност, като разпродават агресивно GBP/USD и по този начин са активирали поредица от автоматични спирачки.

Към момента британската валута изглежда стабилизирана на нива около 1.245 долара. В 11:30 ч. предстоят да бъдат публикувани редица данни за британската икономика, което навярно ще окаже влияние на движението на валутата.